Oμολογία Κατόπιν Εορτής: Μας Αιφνιδίασε η Κρίση του 2008 Είπε ο Άνχελ Γκουρία

Oμολογία Κατόπιν Εορτής: Μας Αιφνιδίασε η Κρίση του 2008 Είπε ο Άνχελ Γκουρία
energia.gr
Παρ, 14 Σεπτεμβρίου 2018 - 16:26

Ο Άνχελ Γκουρία, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, ομολόγησε ότι δεν είχε προβλέψει την κρίση που πυροδότησε η κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers, πριν από δέκα χρόνια και κάλεσε την παγκόσμια οικονομική κοινότητα να «τείνει ευήκοον ούς στα θύματα της κρίσης»

«Τον Ιούνιο του 2007, στο τέλος του πρώτου έτους της θητείας μου, οι οικονομικές προβλέψεις του ΟΟΣΑ διαβεβαίωναν ότι η οικονομική κατάσταση είχε δεκαετίες να είναι τόσο ευοίωνη», δήλωσε ο Γκουρία, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι για τα διδάγματα της κρίσης.

Το να διαβάζω αυτές τις γραμμές «είναι σαν να μαχαιρώνω ο ίδιος τον εαυτό μου», αναγνώρισε ο επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ενός θεσμού που την περίοδο εκείνη εμφανιζόταν «αισιόδοξος για τις προοπτικές της αμερικανικής αγοράς στεγαστικών δανείων», την ώρα που εκείνες  βρισκόταν στα πρόθυρα κατάρρευσης.

Αναφερόμενος στα διδάγματα από αυτή την κρίση, ο Γκουρία παραδέχθηκε ότι «η επικρατούσα οικονομική νοοτροπία και τα μοντέλα πάνω στα οποία αυτή βασίστηκε, δεν αντανακλούσαν ούτε την οικονομική πραγματικότητα, ούτε τη ζωή των ανθρώπων».

«Για αυτό το λόγο, δεν είδαμε τίποτα να έρχεται. Κάναμε λάθος και οφείλουμε να το ομολογήσουμε», δήλωσε ο γενικός γραμματέας, ένας από τους λίγους οικονομικούς αξιωματούχους της περιόδου όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers ο οποίος παραδέχεται κάτι τέτοιο.

Κατά την ομιλία του με θέμα «Τί μάθαμε δέκα χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers», ο Γκουρία ζήτησε να ακούσουμε το τί έχουν να πουν αυτοί τους οποίους η κρίση έθεσε στο περιθώριο, μήνυμα που επαναλαμβάνει εδώ και αρκετά χρόνια.

«Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε είναι να μην αγνοούμε τα αισθήματα των ανθρώπων που έμειναν στο περιθώριο, ακούγοντας όλα όσα έχουν οι άνθρωποι να μας πουν», κατέληξε.