Η Ευρωπαϊκή Ενωση, ήδη ισχυρή οικονομική δύναμη, πρέπει να ενισχύσει το πολιτικό της βάρος στην διεθνή σκηνή, δήλωσε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την τελευταία του ομιλία για τη κατάσταση της Ενωσης

Kαι για την προστασία του εδάφους της ΕΕ, ο πρόεδρος της Επιτροπής επιβεβαίωσε, όπως αναμενόταν, την πρόταση της Κομισιόν για την ανάπτυξη ενός πραγματικού σώματος συνοριοφυλάκων στα εξωτερικά σύνορα της Ενωσης, δυναμικού 10.000 μελών μέχρι το 2020.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση «μπορεί, εάν το θέλει, να μιλήσει με μία φωνή, να επιβληθεί στους άλλους», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ξεκινώντας μία ομιλία που διήρκεσε περί την μία ώρα και υπήρξε μία θερμή συνηγορία υπέρ της «ευρωπαϊκής κυριαρχίας».

«Πρέπει να αποδείξουμε ότι μαζί, Ανατολή, Δύση, Νότος, Βορράς, μπορούμε να φυτέψουμε τους σπόρους μίας κυρίαρχης Ευρώπης», είπε.
Η Ευρώπη δεν είναι ούτε φρούριο, ούτε νησί, είναι πολυμερής, εξήγησε εκείνος που απορρίπτει την «μονομέρεια που δεν σέβεται τις προσδοκίες και τις ελπίδες των άλλων».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής θεωρεί ότι η στιγμή είναι «κρίσιμη» καθώς το διεθνές περιβάλλον έχει γίνει περισσότερο απρόβλεπτο με έναν αμερικανό πρόεδρο στο πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ που εναγκαλίζεται τον προστατευτισμό και δεν διστάζει να αποσυρθεί από διεθνείς συμφωνίες.

(πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ)