Επίσκεψη του Υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ Σήμερα στη Μόσχα με «Φόντο» την Επαναφορά των Κυρώσεων Κατά του Ιράν

Επίσκεψη του Υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ Σήμερα στη Μόσχα με «Φόντο» την Επαναφορά των Κυρώσεων Κατά του Ιράν
energia.gr
Δευ, 10 Σεπτεμβρίου 2018 - 08:34

Ο αμερικανός υπουργός Ενέργειας, Ρικ Πέρρυ, θα συναντηθεί με τους ομολόγους του από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, δήλωσαν πηγές με γνώση του θέματος

Αυτό μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, τονίζοντας ότι η επίσκεψη εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης Τραμπ να ενθαρρύνει τις χώρες παραγωγής πετρελαίου να διατηρήσουν την παραγωγή τους, δύο μήνες πριν από την ανανέωση των κυρώσεων στις ιρανικές εξαγωγές αργού.

Ειδικότερα, ο Πέρρυ θα συναντηθεί με τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας κ. Χαλίντ αλ-Φάλιχ, και με άλλους αξιωματούχους του βασιλείου, του μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα το πρωί, σύμφωνα με πηγή της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ θα συναντηθεί, επίσης, με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ την Πέμπτη στη Μόσχα, σύμφωνα με την ως άνω πηγή των ΗΠΑ και μια διπλωματική πηγή.

Ο Πέρρυ θα είναι ο ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος που επισκέπτεται τη Ρωσία, μετά τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος Τραμπ τον Ιούλιο με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Ελσίνκι, σε μία προσπάθεια να βελτιώσει τις σχέσεις των δύο χωρών, που  βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Η Μόσχα και η Ουάσιγκτον έχουν έρθει σε αντιπαράθεση το τελευταίο διάστημα για μια σειρά από θέματα, όπως οι καταγγελίες των ΗΠΑ για ρωσικά εμπόδια στην πολιτική των ΗΠΑ, τη Συρία, την Ουκρανία και τη δηλητηρίαση πρώην ρωσικού κατασκόπου στη Βρετανία.

Αξιωματούχοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, συναντώνταν τακτικά στο παρελθόν για να συζητήσουν θέματα ενέργειας. Ωστόσο, οι συναντήσεις αυτές σταμάτησαν το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαία στην Ρωσία.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία, αλλά η κυβέρνησή του, όπως και το Κογκρέσο των ΗΠΑ, εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων στη Μόσχα.

Ο Νόβακ είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν θα πρέπει να επιτρέπεται στις Ηνωμένες Πολιτείες να επιβάλλουν τέτοιες κυρώσεις χωρίς την ψήφο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του οποίου η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος.

Οι Πέρρυ και Νόβακ, που συναντήθηκαν για τελευταία φορά τον Ιούνιο στην Ουάσινγκτον, σήμερα θα συζητήσουν πιθανότατα το πρότζεκτ του αγωγού Nord Stream 2 της Ρωσίας, για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσα από τη Βαλτική Θάλασσα. Ο Τραμπ, αλλά και ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έχουν επικρίνει το έργο, λέγοντας ότι θα αυξήσει τη ρωσική επιρροή στην Ευρώπη, ωστόσο η Γερμανία υποστηρίζει τον αγωγό.

Σύμφωνα με το Reuters, οι δύο Υπουργοί Ενέργειας, σήμερα στη Μόσχα, αναμένεται επίσης να συζητήσουν για τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ του ΟΠΕΚ, του οποίου η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και των εκτός ΟΠΕΚ πετρελαιοπαραγωγών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του Προέδρου Τραμπ, οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν τον Ιούνιο από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, το οποίο είναι μέλος του ΟΠΕΚ.

Η κυβέρνηση Τραμπ πρόκειται να επαναφέρει τις κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν τον Νοέμβριο και πιέζει τις χώρες που καταναλώνουν ιρανικό αργό να μειώσουν τις αγορές τους στο μηδέν, αν και μπορεί να εκδώσει ορισμένες απαλλαγές. Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, έχουν ήδη μειώσει τις αγορές ιρανικού πετρελαίου, γεγονός που συνέτεινε στην αύξηση των διεθνών τιμών.

Εξάλλου, αξιωματούχοι των πετρελαιοπαραγωγών χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ θα συναντηθούν εντός του Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν προτάσεις για την κατανομή της μετρίου επιπέδου αύξησης της παραγωγής πετρελαίου, που αποφάσισαν οι δύο ομάδες κρατών τον περασμένο Ιούνιο.