Ανάκληση Απόφασης για την Ασφάλεια στις Ερευνες και στην Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων

Ανάκληση Απόφασης για την Ασφάλεια στις Ερευνες και στην Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων
της Μάχης Τράτσα
Τρι, 28 Αυγούστου 2018 - 09:17

Ανακλήθηκε στα μέσα Ιουνίου απόφαση, η οποία αφορούσε ζητήματα ασφάλειας των ερευνών και της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  (ΥΠΕΝ) είχε υποβάλλει τον περασμένο Μάρτιο αίτημα για χρηματοδότηση από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ ΕΟΧ) της πράξης με τίτλο «Ασφάλεια στον τομέα Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων» με συνολική δημόσια δαπάνη 30.000 ευρώ.

Η υλοποίησή της, σύμφωνα με απάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργου Σταθάκη, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Γιάννη Μανιάτη, θα πραγματοποιούνταν μέσω εκπαιδευτικής επίσκεψης πέντε υπαλλήλων του ΥΠΕΝ στην Νορβηγία και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις της NPSA (Norwegian Petroleum Safety Agency), έτσι ώστε να μεταφερθεί η τεχνογνωσία σε θέματα ασφάλειας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της εκπαιδευτικής επίσκεψης, εστάλη επιστολή στις 26 Μαρτίου 2018 από τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Μιχάλη Βερροιόπουλο, προς την Petroleum Safety Authority, σχετικά με την οργάνωσή της, η οποία είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 16 Απριλίου 2018. Με απαντητική επιστολή όμως των Νορβηγών στις 10/04/2018 η Petroleum Safety Authority, ενημέρωσε ότι θα ήταν δύσκολο από την πλευρά τους να οργανωθεί η επίσκεψη σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η επιλεξιμότητα δαπανών για το πρόγραμμα ήταν έως 30 Απριλίου 2018, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αιτήθηκε προς τη διαχειριστική αρχή την ανάκληση ένταξης της πράξης, η οποία έγινε στις 19-06-2018.

Η Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου και η Petroleum Safety Authority, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο κ. Σταθάκης, βρίσκεται σε επικοινωνία προκειμένου να υπάρξει συνεργασία στον συγκεκριμένο τομέα και θα εξεταστεί εκ νέου η δυνατότητα χρηματοδότησής της, στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου του αποθεματικού για διμερείς σχέσεις σε εθνικό επίπεδο του ΕΟΧ.