Το 2013 οι Έλληνες εφοπλιστές  υποχρεώθηκαν να συνεισφέρουν στα φορολογικά έσοδα και τους επιβλήθηκε από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα έκτακτη εισφορά. Το 2014 η εισφορά έγινε εθελοντική. Αυτή η εθελοντική εισφορά πληρώνεται;

 

Τα νερά της «εθελοντικής εισφοράς» των εφοπλιστών είναι θολά. Οι εταιρείες, ελληνικές ή ξένες, που διαχειρίζονται πλοία με ελληνική ή αλλοδαπή σημαία από την Ελλάδα (και δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 25 του ν. 27/1975 διατηρούν προνομιακό φορολογικό καθεστώς για τα έσοδα που επιτυγχάνουν), δεν πληρώνουν αυτά που συμφώνησαν με την πολιτεία.

Αυτό τουλάχιστον ισχύει για την πλειοψηφία. Έτσι λοιπόν οι δηλώσειςΠαράταση της εθελοντικής συνεισφοράς αποφάσισαν οι Έλληνες εφοπλιστές| kathimerini.gr της Ελληνικής Ένωσης Εφοπλιστών, που έγιναν το 2017 με αφορμή την παράταση για έναν ακόμα χρόνο (και το 2018) της εθελοντικής εισφοράς, περί ανταπόκρισης της ναυτιλιακής κοινότητας στην συντριπτική της πλειοψηφία σε αυτό το μέτρο και περί έμπρακτης στήριξης του τόπου σε δύσκολες περιόδους, δεν συνάδουν με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις φορολογικές αρχές, αρκετοί εφοπλιστές ζητούν να πληρώσουν σε δόσεις την εθελοντική εισφορά ενώ το δημόσιο συνεχίζει να κάνει καταλογισμούς χωρίς όμως μεγάλη εισπρακτική επιτυχία. Πηγές μάλιστα αναφέρουν ότι τo ελληνικό δημόσιο έχει εισπράξει περίπου το ένα πέμπτο (1/5) της εισφοράς που συμφωνήθηκε να πληρώσουν οι Έλληνες εφοπλιστές, δηλαδή μόλις 85 από τα 420 εκατομμύρια ευρώ που ήταν ο στόχος για την τετραετία 2014-2017. 

(πηγή: insidestory.gr)