Βουλγαρία: Αυστραλιανή Πετρελαϊκή Εξαγοράζει Από τη Shell Μερίδιο 30% σε Υπεράκτιο Πεδίο Υδρογονανθράκων

Βουλγαρία: Αυστραλιανή Πετρελαϊκή Εξαγοράζει Από τη Shell Μερίδιο 30% σε Υπεράκτιο Πεδίο Υδρογονανθράκων
energia.gr
Σαβ, 18 Αυγούστου 2018 - 12:20

Η αυστραλιανή πετρελαϊκή εταιρεία Woodside Energy ανακοίνωσε ότι έχει συνάψει σύμβαση με την Shell International Exploration and Development Italia για να αποκτήσει το 30% της μη ενεργού συμμετοχής της στο Block 1-14 Khan Kubrat στον βουλγαρικό τομέα της Μαύρης Θάλασσας

"Αυτή η ευκαιρία στοχεύει σε μια αναπτυσσόμενη περιοχή πετρελαίου και φυσικού αερίου κοντά στις υπάρχουσες υποδομές και αγορές", ανέφερε η Woodside Energy σε ενδιάμεση οικονομική έκθεσή της που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Ο προγραμματισμός βρίσκεται σε εξέλιξη για την ερευνητική εξόρυξη κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019, δήλωσε η Woodside Energy.

Τον Ιανουάριο, η Shell ολοκλήρωσε με επιτυχία μια ολοκληρωμένη γεωφυσική έρευνα στην αδειοδοτημένη περιοχή Khan Kubrat και δήλωσε ότι αναμένει να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ερευνητικών γεωτρήσεων στα τέλη του 2018 ή στις αρχές του 2019.

"Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία προετοιμασίας για ένα ενιαίο φρεάτιο εξερεύνησης στο μπλοκ Khan Kubrat και θα διεξαγάγουμε όλες τις απαραίτητες εκτιμήσεις σύμφωνα με τη βουλγαρική νομοθεσία και τις εσωτερικές διαδικασίες της Shell", είχε ανακοινώσει τότε η Shell, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα γεωτρήσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 3-4 μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2016, το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας είχε ανακοινώσει ότι η Royal Dutch Shell υπέγραψε σύμβαση πενταετούς διάρκειας για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στο πεδίο Silistar. Σύμφωνα με τη σύμβαση, η εταιρεία επρόκειτο να καταβάλει στο βουλγαρικό Δημόσιο 4,9 εκατομμύρια ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και να επενδύσει 18,6 εκατομμύρια ευρώ (21,2 εκατομμύρια δολάρια) σε ερευνητικές δραστηριότητες, όπως ανέφερε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Τον Απρίλιο του 2017, η βουλγαρική κυβέρνηση δήλωσε ότι αποφάσισε να μεταβιβάσει τα δικαιώματα εξερεύνησης στο μπλοκ 1-14 της Silistar της Βουλγαρίας στην Shell International Exploration and Development Italia από την Shell Exploration and Production με έδρα την Ολλανδία. Ως αποτέλεσμα της μεταφοράς, το όνομα του μπλοκ άλλαξε από Silistar σε Khan Kubrat.