Η Λίρα Τουρκίας Καταρρέει στον Απόηχο της Άρνησης της Άγκυρας να Απελευθερώσει τον Μπράνσον

Η Λίρα Τουρκίας Καταρρέει στον Απόηχο της Άρνησης της  Άγκυρας να Απελευθερώσει τον Μπράνσον
energia.gr
Παρ, 17 Αυγούστου 2018 - 17:48

Σε μία πλήρη ανατροπή του σκηνικού σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, το τουρκικό νόμισμα επιστρέφει σήμερα σε τροχιά απότομης υποτίμησης και οι ανησυχίες για την εξέλιξη, που θα έχει η αντιπαράθεση ΗΠΑ- Τουρκίας ρίχνει βαριά τη σκιά της στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών

Το τουρκικό νόμισμα υποτιμάται σχεδόν 7% έναντι του αμερικανικού, με την ισοτιμία στις 6,2499 λίρες ανά δολάριο. Οι πρώτες πιέσεις ήρθαν στον απόηχο της προειδοποίησης των ΗΠΑ για νέες οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία, ενώ εντάθηκαν λίγο μετά τις 15:30 στον απόηχο της είδησης για το νέο «όχι» της τουρκικής Δικαιοσύνης στην απελεύθερωση του Αμερικανού πάστορα, που αποτελεί το σημείο αιχμής στην αντιπαράθεση των δύο χωρών. 

Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει σχεδόν το 40% της αξίας του έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους, με τους επενδυτές να ανησυχούν για την υπερθέρμανση της τουρκικής οικονομίας, αλλά και για την εντεινόμενη σύγκρουση του Ερντογάν με την Ουάσιγκτον. 

Στην Ευρώπη, όπου υπάρχει ανησυχία για την έκθεση τραπεζών και άλλων επιχειρήσεων στην τουρκική αγορά, τα ταμπλό δείχνουν σήμερα κόκκινο. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρεί 0,5%. Ανάλογη πτώση καταγράφουν CAC 40 στο Παρίσι και FTSE 100 στο Λονδίνο, ενώ 0,8% υποχωρεί ο DAX στη Φραγκφούρτη, ενδεχομένως εξαιτίας και της ισχυρότατης παρουσίας γερμανικών επιχειρήσεων στην Τουρκία. 

Στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει πτώση 1,2%, με τις ρευστοποιήσεις να οφείλονται πρωτίστως στις ανησυχίες για τα οικονομικά σχέδια της κυβέρνησης και την διαφαινόμενη νέα αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες. 

Κόντρα στο αρνητικό ρεύμα στέκεται σταθερά το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γ.Δ. να ενισχύεται σχεδόν 1,4% και την αξία των συναλλαγών να προσεγγίζει τα 28 εκατ. ευρώ. 

Η πίεση της Ουάσιγκτον στην Άγκυρα προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον δεν βρήκε ανταπόκριση καθώς τουρκικό δικαστήριο απέρριψε νέο αίτημα για την απελευθέρωσή του. Ο Λευκός Ολικος έχει προειδοποιήσει την Τουρκία για την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων σε βάρος της.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, «έχουμε επιβάλει κυρώσεις σε αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας. Σχεδιάζουμε να κάνουμε περισσότερα, αν δεν απελευθερώσουν άμεσα τον πάστορα» στη διάρκεια συνεδρίασης στον Λευκό Οίκο. 

Μάλιστα, στην ίδια συνεδρίαση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να είπε πως η Τουρκία «δεν αποδείχτηκε καλός φίλος».

(naftemporiki.gr )