ΕΕ και Κίνα Ενισχύουν τη Συνεργασία τους για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής

ΕΕ και Κίνα Ενισχύουν τη Συνεργασία τους για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής
energia.gr
Παρ, 17 Αυγούστου 2018 - 13:34

Ευρωπαϊκή Ένωση και Κίνα επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να προωθήσουν την εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προώθησης της καθαρής ενέργειας, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Κομισιόν.

Το μνημόνιο συμφωνίας για τη συνεργασία ΕΕ - Κίνας σχετικά με την εμπορία εκπομπών εγκαινιάζει έναν πολιτικό διάλογο και προβλέπει την από κοινού διοργάνωση σεμιναρίων και εργαστηρίων, καθώς και κοινών ερευνητικών δραστηριοτήτων.

Όπως υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, στη διάσκεψη κορυφής Κίνας - ΕΕ στις 16 Ιουλίου στο Πεκίνο, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jean-Claude Juncker, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Donald Tusk και ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Keqiang υιοθέτησαν τη «Δήλωση των Ηγετών για την Κλιματική αλλαγή και την Καθαρή Ενέργεια».

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Jyrki Katainen και ο υπουργός Οικολογίας και Περιβάλλοντος της Κίνας Li Ganjie συνυπέγραψαν μνημόνιο για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Κίνας και ΕΕ στον τομέα της εμπορίας εκπομπών.

«Έχουμε υπογραμμίσει την κοινή και ισχυρή δέσμευσή μας να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή και να αναδειχτούμε σε παγκόσμιους πρωτοπόρους στον τομέα αυτό. Η συνεργασία μας δείχνει τη δέσμευσή μας στον πλουραλισμό και αναγνωρίζει ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια παγκόσμια πρόκληση που πλήττει όλες τις χώρες του πλανήτη. Δεν είναι η στιγμή να επαναπαυθούμε και να παρακολουθούμε παθητικά τις εξελίξεις. Τώρα είναι η ώρα για αποφασιστική δράση», ανέφερε ο κ. Juncker.

Όπως προκύπτει από το μνημόνιο που συνυπέγραψαν, Κίνα και ΕΕ αναγνώρισαν την εμπορία εκπομπών ως ένα οικονομικά αποδοτικό εργαλείο πολιτικής, με σημαντική προοπτικής να συμβάλει στην οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, στην καινοτομία και την ανάπτυξη τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα, σημειώνει η Κομισιόν.

«Η περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο μεγαλύτερων συστημάτων εμπορίας εκπομπών του πλανήτη δεν είναι μόνο προς το αμοιβαίο συμφέρον μας, αλλά είναι, επίσης, απαραίτητη για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ο πρόσφατα καθιερωμένος πολιτικός διάλογος θα συμβάλει σε αυτό το πλαίσιο», δήλωσε ο αρμόδιος για τη Δράση για το Κλίμα και την Ενέργεια Επίτροπος, Miguel Arias Canete.