Ως θετική μπορεί να χαρακτηριστεί η είδηση πως αναλυτές στην ελβετική επενδυτική τράπεζα UBS πιστεύουν ότι μέχρι το 2030, θα έχει μειωθεί η χρήση των συμβατικών καυσίμων. Σύμφωνα με έρευνα αναλυτών της τράπεζας που δημοσιεύθηκε στους Financial Times, οι ηλιακές και αιολικές εγκαταστάσεις αυξάνονται όλο και περισσότερο παγκοσμίως

Πρόκειται για μια είδηση, που μπορεί να χαρακτηριστεί πολύ σπουδαία, τόσο για τον πλανήτη, όσο και για την οικονομία, αναφέρουν οι αναλυτές. Το τελευταίο διάστημα, υπάρχουν περίπου δώδεκα μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες κοινής ωφέλειας που ανακοίνωσαν σημαντικές αλλαγές στα επιχειρηματικά τους μοντέλα - τα περισσότερα από τα οποία βασίζονταν στον άνθρακα ή το φυσικό αέριο.

Καθώς η ζήτηση σε ενέργεια από Α.Π.Ε. αυξάνεται και οι τιμές συνεχίζουν να μειώνονται, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια αντιστροφή της τάσης στο εγγύς μέλλον, διαπιστώνεται στην έρευνα. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ, σε περιοχές όπως η Καλιφόρνια και η Φλόριντα καταγράφεται μεγάλη πτώση στο κόστος εγκατάστασης ηλιακών συλλεκτών. Σε ορισμένες περιοχές, μάλιστα, το υλικό και η εγκατάσταση γίνεται δωρεάν. Σύμφωνα με την τράπεζα UBS, αυτή είναι μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση και για την επίτευξη των στόχων.

Την ίδια ώρα το Κέντρο Επιχειρηματικότητας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Ινστιτούτου Rocky Mountain ανέφερε πρόσφατα, ότι η σύναψη συμβάσεων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις ΗΠΑ πέτυχε νέο ρεκόρ το 2018, με την εγκατάσταση έργων συνολικής ισχύος 3,57 GW. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 3,12 GW το 2015. Ο Kevin Haley, υπεύθυνος του προγράμματος του Ινστιτούτου, σε συνέντευξή του στον ιστότοπο CleanTechnica, αναφέρει  πως οι επιχειρήσεις πλέον αναγνωρίζουν την ανάγκη μείωσης του ενεργειακού κόστους, έτσι ώστε αυτές να συνεχίσουν να είναι βιώσιμες και εκτιμά πως η ανάπτυξή τους θα συνεχιστεί. Υπάρχουν, όπως λέει, τουλάχιστον 140 εταιρείες οι οποίες έχουν δεσμευτεί να παράγουν ενέργεια από Α.Π.Ε. Μάλιστα εκτός από την ανάπτυξη, το ινστιτούτο αναμένει τη διεύρυνση της αγοράς, καθώς εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς τομείς είναι σε θέση να κάνουν επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Είμαστε δε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι ιδίως για τις μικρότερες επιχειρήσεις, οι οποίες θέλουν να επενδύσουν στην αγορά αυτή», σημειώνει ο Haley. Ανάμεσα στις 10 κορυφαίες εταιρείες που ενισχύουν την τάση επενδύσεων στις Α.Π.Ε. είναι η Google, η Facebook, η Amazon, η Apple, η AT & T, η Microsoft, η Walmart, η T-Mobile, η General Motors και η IKEA.

Πίσω στην Ελλάδα, μόνο ενθαρρυντική μπορεί να είναι η είδηση για την ίδρυση του πρώτου ελληνικού εργοστασίου κατασκευής ανεμογεννητριών, στην Μάνδρα Αττικής, το οποίο ανήκει στον όμιλο Eunice. Εξίσου, όμως, σημαντική ήταν και η ανακοίνωση δια στόματος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, ότι το έργο TILOS εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 11 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ενός υβριδικού σταθμού εκμετάλλευσης της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας στο νησί της Τήλου. Από την άλλη πλευρά, το τελευταίο διάστημα βρίσκεται υπο διαβούλευση ο εθνικός σχεδιασμός για την ενέργεια και ήδη έχουν διατυπωθεί δημοσίως αρκετά ερωτήματα. Η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, η οποία συμμετέχει στην διαβούλευση επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως «οι διαδικασίες αδειοδότησης των επενδύσεων παραμένουν αναποτελεσματικές και χρονοβόρες». Αναφέρει ακόμα, ότι «οι υπερβολικοί χωροταξικοί και λοιποί περιορισμοί οι οποίοι τίθενται (ακόμα και κατά παράβαση του ούτως ή άλλως συντηρητικού Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου) δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας», ενώ υποστηρίζει πως έχει γίνει αποσπασματική ενημέρωση της κοινωνίας, από την πολιτεία, για τα οφέλη και την αναγκαιότητα των Α.Π.Ε. Τον Σεπτέμβριο, πάντως, αναμένεται  το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να κάνει τις ανακοινώσεις, σε σχέση με τον ενεργειακό σχεδιασμό.