Ερευνητές από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών-CNRS της Γαλλίας, το Βασιλικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Ολλανδίας και το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον της Αγγλίας. με επικεφαλής τον Φλοριάν Σεβελέκ του γαλλικού Πανεπιστημίου της Μπρεστ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications", ανέπτυξαν ένα νέο στατιστικό μοντέλο πρόβλεψης για τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία στην επιφάνεια της ξηράς και της θάλασσας

Το νέο μοντέλο. PROCAST. λαμβάνει υπόψη του διάφορους παράγοντες όπως, εκτιμήσεις για τις μελλοντικές εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου καθώς και τις μελλοντικές συγκεντρώσεις αερολυμάτων στην ατμόσφαιρα, με βάση διαφορετικά κοινωνικο-οικονομικά σενάρια, όπως επίσης τις πολύ πιο απρόβλεπτες και χαοτικές φυσικές διακυμάνσεις του «θερμομέτρου» της Γης.

Οι ερευνητές προβλέπουν έως τουλάχιστον το 2022 ότι η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας θα έχει ως συνέπεια την αυξημένη ίσως και μέχρι το αδιανόητο, 400% πιθανότητα για ακραία υψηλές θερμοκρασίες σε διάφορα τμήματα του πλανήτη. Αντίθετα, την ίδια περίοδο, μειωμένη εκτιμάται ότι θα είναι η πιθανότητα των ακραία χαμηλών θερμοκρασιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το νέο μοντέλο δεν απαιτεί την χρήση υπερυπολογιστή, αλλά μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και με ένα φορητό υπολογιστή.