Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ότι προχώρησε σε επένδυση € 100 εκατ. στο πλαίσιο νέου επταετούς ομολόγου ύψους € 550 εκατ. που εκδόθηκε από την βουλγαρική Bulgarian Energy Holding (BEH), την κρατική οντότητα που ελέγχει τα ενεργειακά assets της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συμμετοχή της ΕΤΑΑ θα βοηθήσει την BEH να συνεχίσει να υποστηρίζει τις κομβικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, καθώς και να αναδιαρθρώσει τον ισολογισμό της και να βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα του ενεργειακού τομέα της Βουλγαρίας.

«Τα ομόλογα άρχισαν να διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο Euronext του Δουβλίνου στις 28 Ιουλίου 2018 και αναμένεται να αρχίσουν να διαπραγματεύονται στο βουλγαρικό χρηματιστήριο τον Αύγουστο του 2018. Το νέο ομόλογο θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση του ομολόγου ύψους € 500 εκατ. που εξέδωσε η BEH το 2013, βελτιώνοντας την οικονομική διάρθρωση της εταιρείας», ανέφερε η Τράπεζα.

Μέχρι σήμερα, η ΕΤΑΑ έχει επενδύσει περίπου € 3,9 δισ. σε διάφορους τομείς της οικονομίας της Βουλγαρίας μέσω περίπου 250 έργων. Οι επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας στη χώρα.