Την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και την αντικατάστασή της από την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος απέρριψε για άλλη μία φορά το αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές τον Σεπτέμβριο, λέγοντας ότι «το σημαντικό είναι να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να μην επαναληφθεί ποτέ μια τέτοια καταστροφή, όχι να ζητάμε κάλπες πάνω στα αποκαΐδια»

Μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών θα αποτελεί αυτοτελή δημόσια υπηρεσία που θα υπόκειται ιεραρχικά στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ αναφερόμενος στον επικεφαλής έκανε λόγο για «πρόσωπο εγνωσμένης εμπειρίας και επιχειρησιακής ικανότητας, καθώς και επιστημονικής επάρκειας», η επιλογή του οποίου «θα ενδυθεί όλους τους κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατικής επιλογής, αφού θα οργανωθεί υπό την επίβλεψη ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων και θα επικυρώνεται από τη Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής».

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, στη δομή της υπηρεσίας και στο υψηλότερο επίπεδό της συγκροτείται και λειτουργεί μόνιμο και διαρκές Επιστημονικό Συμβούλιο από εκπροσώπους όλων των ερευνητικών επιστημονικών ιδρυμάτων και δομών της χώρας που εμπλέκονται στον τομέα των φυσικών καταστροφών (Δημόκριτος, ΕΜΥ, Εθνικό Αστεροσκοπείο, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ινστιτούτα Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων, κ.λπ.), αλλά και μόνιμο και διαρκές επιτελείο διοίκησης που αποτελείται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, την ΕΛΑΣ, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το Λιμενικό, τα εθελοντικά σώματα, το ΓΕΣ, το ΓΕΝ και το ΓΕΑ, τη Δασική Υπηρεσία, τις Τεχνικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις του υπουργείου Υποδομών. Ανακοίνωσε ακόμα ότι η κυβέρνηση έχει ήδη διασφαλίσει την πλήρη χρηματοδοτική κάλυψη του προγράμματος ριζικής αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης της ικανότητας της χώρας να θωρακιστεί από μελλοντικές φυσικές καταστροφές, κάνοντας λόγο για δεσμευμένους πόρους από την ΕΤΕπ, το ΕΣΠΑ και το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που θα φτάσουν συνολικά τα 500 εκατ. ευρώ.

Έκκληση για στήριξη

Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε έκκληση στις άλλες πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν την προσπάθεια «ώστε τίποτε να μην ξεχαστεί, τίποτα να μην κουκουλωθεί και όλα να διερευνηθούν σε βάθος, σε σχέση με τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική», ζητώντας στήριξη και για τη δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε από το Λαύριο για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων, για την «οικιστική κάθαρση», όπως χαρακτηριστικά είπε, «αφήνοντας κατά μέρος μια άγονη προσπάθεια αποποίησης ευθυνών για τη νοοτροπία και την πολιτική της αυθαιρεσίας που επικρατεί εδώ και δεκαετίες».

«Θα κριθούμε όλοι μας. Και όσοι κυβερνάμε και όσοι ασκούν κριτική. Γιατί αυτό είναι το πλαίσιο της δημοκρατίας. Η κριτική πρέπει να είναι καλοπροαίρετη, αποδεκτή, εύλογη και τη χρειαζόμαστε, αλλά θα κριθούμε κυρίως όχι από τις κορόνες μας, αλλά από τις προτάσεις μας, τις δράσεις μας και την αποφασιστικότητά μας να αλλάξουμε πράγματα σε αυτόν τον τόπο. Και θα κριθούμε από τους πολίτες που το απαιτούν και το δικαιούνται» υποστήριξε.

Λίγο πριν είχε κάνει λόγο για «ανείπωτη τραγωδία που στέρησε τη ζωή από συνανθρώπους μας αφήνοντας βαθύ τραύμα στις οικογένειες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους. Βαθύ τραύμα στη χώρα. Βαθύ τραύμα σε όλους μας», αναφερόμενους «στους πυροσβέστες, στους αστυνομικούς, στους εθελοντές, στους άνδρες και τις γυναίκες της πρώτης γραμμής, που έδωσαν μια σκληρή και άνιση μάχη με τη φωτιά. Και είδαν, παρ' όλα αυτά, να χάνονται ανθρώπινες ζωές. Σε όσους έχουν και έχουμε την πολιτική και επιχειρησιακή ευθύνη να διασφαλίζουμε τη ζωή και την περιουσία του κάθε πολίτη».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι όπως όλους, έτσι και τον ίδιο τον απασχολεί το ερώτημα «μήπως μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω και δεν το κάναμε;», διευκρινίζοντας ότι «δεν έχει να κάνει με την πολιτική, ή ακόμα χειρότερα με την επικοινωνία» και σημειώνοντας ότι «μια ανθρωπιστική τραγωδία δεν προσφέρεται για

τέτοια επιπόλαια και ιδιοτελή προσέγγιση». Δεν έδωσε απάντηση, είπε ωστόσο ότι «οφείλουμε να σκύψουμε με θάρρος και χωρίς υπεκφυγές και να εξετάσουμε σε βάθος και σε όλες τους τις διαστάσεις τα "γιατί" και τα "διότι". Με αδιάβλητες διαδικασίες και αδιάβλητα πρόσωπα».

Προκάλεσε ωστόσο αίσθηση όταν λίγες ημέρες μετά την καρατόμηση του αρχηγού της ΕΛΑΣ και του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, υποστήριξε ότι «οφείλουμε να πούμε ένα μεγάλο "όχι" στις απόπειρες να ενοχοποιηθούν εκείνοι που έδωσαν τη μάχη, που ήταν στην πρώτη γραμμή, που έζησαν την ανθρώπινη τραγωδία και τον ανθρώπινο πόνο».

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στον πυροσβέστη Ανδρέα Δημητρίου που έχασε γυναίκα και παιδί στην πυρκαγιά στο Μάτι «την ώρα που επιχειρούσε στο καθήκον και έδινε την άνιση μάχη με τις φλόγες και τα 11 μποφόρ», υποστηρίζοντας ότι «ούτε οι πυροσβέστες, λοιπόν, ούτε οι αστυνομικοί

θα έπρεπε να μπαίνουν στο στόχαστρο».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το διακεκριμένο καθηγητή του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ, κ. Γκόλνταμερ, έναν διεθνούς εμβέλειας και κύρους ειδικό στις πυρκαγιές, λέγοντας ότι του ζήτησε να συγκροτήσει μια επιτροπή, υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Παρατήρησης Πυρκαγιών, με σκοπό τη διερεύνηση άμεσα τις αιτίες της τραγωδίας με τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, ο καθηγητής Γκόλνταμερ δέχθηκε επί της αρχής την πρότασή του και συμφώνησαν να ανακοινώσουν όλες τις σχετικές λεπτομέρειες για τη συγκρότηση της Επιτροπής σε σύντομο χρονικό διάστημα αφού προχωρήσουν συγκεκριμένες διαδικαστικές συζητήσεις. Συμφώνησαν, επίσης, να αξιοποιηθούν οι εξαιρετικοί Έλληνες επιστήμονες που μπορούν να συμβάλουν στη διερεύνηση των αιτιών αυτής της μεγάλης καταστροφής.

(πηγή: Η Ναυτεμπορική)