Πρωτοφανές Κάλεσμα Ερντογάν στους Τούρκους μετά την Κατρακύλα του Εθνικού Νομίσματος: Βγάλτε τα Δολάρια και τα Ευρώ από τα Στρώματα και Αγοράστε Λίρες

Πρωτοφανές Κάλεσμα Ερντογάν στους Τούρκους μετά την Κατρακύλα του Εθνικού Νομίσματος: Βγάλτε τα Δολάρια και τα Ευρώ από τα Στρώματα και Αγοράστε Λίρες
energia.gr
Παρ, 10 Αυγούστου 2018 - 17:37

Να μετατρέψουν όλο το ξένο συνάλλαγμα που διαθέτουν "κάτω από το στρώμα" τους σε τουρκικές λίρες, κάλεσε σήμερα τους Τούρκους πολίτες ο πρόεδρος Ταγιπ Ερντογάν, για να δώσουν με αυτόν τον τρόπο –όπως είπε– την απάντησή τους στον οικονομικό πόλεμο που αντιμετωπίζει η χώρα

 

Μιλώντας από την πόλη Bayburt (στην οποία κατά τις πρόσφατες εκλογές έλαβε το συντριπτικό ποσοστό του 82%), ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι το δολάριο δεν μπορεί να "ανακόψει την πορεία μας".

Αφού κάλεσε για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα τους πολίτες της χώρας να μετατρέψουν ό,τι ξένο αποθεματικό διαθέτουν σε τουρκικές λίρες, πρόσθεσε πως πρόκειται για "εθνικό, τοπικό αγώνα. Αυτή θα είναι η απάντηση του έθνους μου σε όσους ξεκινούν οικονομικό πόλεμο εναντίον μας", δήλωσε.

Το Bloomberg σημειώνει ότι οι Τούρκοι πολίτες διαθέτουν 158,6 δισ. δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα (στις 3 Αυγούστου).

Στην ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος μάλιστα τόνισε ότι η ευθύνη δεν είναι απέναντι στον "Χανς" ή στον Τζορτζ", αλλά απέναντι στον "Αχμέτ".

Πρόσθεσε μάλιστα πως η οικονομική επίθεση εναντίον της Τουρκίας οφείλεται σε "μικρή διάσταση απόψεων" που υπάρχει με συγκεκριμένες δυνάμεις, και αυτό κατέστρεψε τις σχέσεις τους με την Τουρκία σε σημείο που να θεωρείται σχεδόν αδύνατη η επιδιόρθωσή τους.

"Θα συνεχίσουμε να είμαστε φιλικοί σε χέρια που απλώνονται φιλικά. Ωστόσο, έχουμε σχέδια για όλες τις πιθανότητες. Και λέω προς τα λόμπι των επιτοκίων, να μην έχουν υψηλές προσδοκίες. Δεν θα μπορέσετε να βγάλετε λεφτά στην πλάτη του έθνους μου. Δεν θα μπορέσετε να γονατίσετε αυτό το έθνος", πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Δήλωσε ότι η Τουρκία εργάζεται για εναλλακτικές (χωρίς να διευκρινίσει σε τι είναι οι εναλλακτικές λύσεις) με την Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν και με κάποιες ευρωπαϊκές χώρες. Εκτιμάται πως αυτή η αναφορά στην Κίνα, στη Ρωσία και στο Ιράν θα έχει σημάνει "συναγερμό" στην Ουάσιγκτον. 

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, η Τουρκία δεν αντιμετωπίζει μακροοικονομικά προβλήματα ή προβλήματα με το τραπεζικό σύστημα, αλλά "πρόκειται για μια τεχνητή κρίση".

Προειδοποίησε μάλιστα πως το τουρκικό έθνος δεν θα σκύψει στις απειλές, "η Τουρκία είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα.

Επίσης, ανέφερε ότι "η δύναμή μας προέρχεται από την πίστη μας. Πρέπει να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε αυτή τη χώρα. Ο οικονομικός αποκλεισμός της Τουρκίας, δεν είναι διαφορετικός από την απόπειρα πραξικοπήματος. Θα απαντήσουμε".

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τους παρευρισκόμενους να συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής, στην αύξηση της απασχόλησης και στην αύξηση των εξαγωγών. "Αυτή θα είναι η απάντησή μας. Η Τουρκία δεν θα παραδοθεί. Ας τους χαλάσουμε το παιχνίδι, ας σπάσουμε το τείχος".

Υπενθυμίζεται ότι το Μάιο ο Ερντογάν είχε αποδώσει την πτώση της λίρας σε μια "συνωμοσία" ντόπιων και ξένων παραγόντων της αγοράς που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την τουρκική οικονομία. 

Στην πραγματικότητα, φαίνεται να παρουσιάζει τα οικονομικά προβλήματα ως συνέχεια της απόπειρας πραξικοπήματος το 2016. Όπως σχολιάζει το Bloomberg, "θέλει τους Τούρκους να θεωρούν τους εαυτούς τους θύματα και τον ίδιο ως προστάτη τους, αντί ως υπεύθυνο για την οικονομική κρίση".

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η λίρα κατέγραφε νέα ιστορικά χαμηλά, αφού έφτασε να υποχωρεί ακόμη και 20,95% έναντι του δολαρίου, μετά από το tweet του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, για διπλασιασμό των δασμών σε αλουμίνιο και χάλυβα από την Τουρκία, ύστερα από τις εξαγγελίες Ερντογάν ο οποίος υποσχέθηκε να απαντήσει στον "οικονομικό πόλεμο" από τις Η.Π.Α.

Ο Berat Albayrak, υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρός του Ερντογάν, επιχείρησε να κατευνάσει τις πιέσεις στο νόμισμα ανακοινώνοντας ότι η χώρα θα προσπαθήσει να επανεξισορροπήσει την οικονομία από την προηγούμενη εστίασή της στην ανάπτυξη. Πράγματι, το τουρκικό νόμισμα ανέκαμψε περί τα τέλη των συναλλαγών, "μαζεύοντας" κάπως, τις απώλειές του έναντι του δολαρίου, στο 15%.

(πηγή: capital.gr)