Την ώρα που η πολιτεία της Καλιφόρνιας αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κσι ανεξέλεγκτη δασική πυρκαγιά στα χρονικά της, οι παλινωδίες και οι ανακρίβειες του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, προκαλούν την οργή πολιτικών προσωπικοτήτων της Αμερικανικής Πολιτείας, αλλά και των ειδικών για τη διαχείριση των δασών και των υδάτων

Οι ισχυρισμοί του κ. Τραμπ ότι η πολιτική διαχείρισης υδάτων από την Πολιτεία της Καλιφόρνιας στερεί από τις πυροσβεστικές δυνάμεις τα αναγκαία μέσα για την κατάσβεση των πυρκαγιών, διαψεύδονται από τους ειδικούς.

«Διαθέτουμε άφθονο νερό για την κατάσβεση στους λόφους βόρεια του Σαν Φρανσίσκο», λέει ο Σκοτ Μακλίν, εκπρόσωπος της υπηρεσίας προστασίας δασών της Καλιφόρνιας, που επισημαίνει ότι οι συγκεκριμένες πυρκαγιές βρίσκονται κοντά σε μεγάλους αποθετήρες υδάτων, όπως είναι οι τεχνητές λίμνες στα βόρεια της Πολιτείας και ο ποταμός Σακραμέντο.

Παρότι η αντιπαράθεση μεταξύ αγροτών και υπηρεσιών προστασίας του υδροφόρου ορίζοντα της Καλιφόρνιας χρομολογείται από πολύ παλιά, η χρήση πυροσβεστικών αεροσκαφών, ικανών να προσθαλασσώνονται στον Ειρηνικό Ωκεανό, σημαίνει ότι η πυροσβεστική δεν αντιμετωπίζει καμία έλλειψη ύδατος.

Η αιτία της πυρκαγιάς πρέπει να αναζητηθεί στην ξηρασία και στην ανομβρία, που πλήττει εδώ και πέντε χρόνια την Καλιφόρνια, αλλά και στη μεγάλη συσσώρευση καύσιμης ύλης, όπως πευκοβελόνες και ξερά φύλλα, στα κωνοφόρα δάση της περιοχής.

Σε άλλο του μήνυμα στο Twitter, ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε εναντίον του Δημοκρατικού κυβερνήτη Τζέρι Μπράουν. «Ο κυβερνήτης Τζέρι Μπράουν πρέπει να επιτρέψει την ελεύθερη ροή των υδάτων, που έρχονται από τον βορρά. Τα νερά αυτά διοχετεύονται βλακωδώς στον Ειρηνικό Ωκεανό. Θα μπορούσαν να αξιοποιούνται για πυρόσβεση, καλλιέργειες και κάθε τι άλλο», έγραψε ο Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρεται σε παλιά αντιπαράθεση μεταξύ αγροτικών επιχειρήσεων και περιβαλλοντικών οργανώσεων, ερασιτεχνών αλιέων και άλλων ομάδων, για τη χρήση των υδάτων στην πολιτεία. Η διαφωνία, όμως, δεν αφορά στις πυρκαγιές.

Ο Τραμπ απηχεί τις θέσεις των μεγάλων αγροτικών βιομηχανιών, που επιδιώκουν να αποκτήσουν τη μερίδα του λέοντος από τα ύδατα του ποταμού Κολοράντο, εκτιμώντας ότι η σωτηρία των ευαίσθητων περιβαλλοντικών περιοχών δεν μπορεί να πλήττει την κερδοφορία των αγροτικών επιχειρήσεων.