Eν μέσω της άνοιξης που διέρχονται οι σχέσεις Άγκυρας –Μόσχας, η Τουρκία έγινε ο πέμπτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε η ομοσπονδιακή τελωνειακή υπηρεσία της Ρωσίας.

Οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές αυξήθηκαν σε ποσοστό 37%, σε ετήσια βάση, φθάνοντας στα 13,3 δισ. δολάρια. Υπό το φως της άρσης όλων των εμπορικών φραγμών που ίσχυαν παλαιότερα μεταξύ των δύο χωρών, οι εξαγωγές της Τουρκίας προς τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 47%, ενώ οι εισαγωγές από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 36%.

Η Κίνα παρέμεινε ο κύριος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας στο πρώτο εξάμηνο του έτους, με συνολικό όγκο συναλλαγών 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και ακολουθούν η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες και η Λευκορωσία.

Στον απόηχο της κρίσης που πυροδότησε η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την αντιαεροπορική άμυνα της Τουρκίας, τον Νοέμβριο του 2015, οι πολιτικοί δεσμοί και οι επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας δοκιμάστηκαν και κλυδωνίστηκαν σοβαρά, με τη Μόσχα να επιβάλλει σειρά περιορισμών στην Άγκυρα, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των εξαγωγών ορισμένων γεωργικών προϊόντων, την ανάκληση της τουριστικής βίζας για τους Τούρκους πολίτες και την επιβολή περιορισμών στους Τούρκους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνταν στη χώρα.

Τον Μάιο του 2017, η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν κοινή δήλωση για την άρση όλων των διμερών εμπορικών περιορισμών, αποκαθιστώντας πλήρως τις οικονομικές σχέσεις τους.