Από τον Απρίλιο του 2016, όταν το πρώτο, αμερικανικών συμφερόντων, πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) κατέπλευσε σε λιμάνι της Πορτογαλίας, οι εισαγωγές του ενεργειακού προϊόντος στην Ε.Ε. έφθασαν στα 2,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Πέμπτη

Η Κομισιόν ανέφερε ότι η Ένωση σχεδιάζει να εισάγει περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ, για να διαφοροποιήσει και να καταστήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της περιοχής, πιο ασφαλή.

«Η Ε.Ε. και οι Η.Π.Α. θα συνεργαστούν, ως εκ τούτου, για να διευκολύνουν το εμπόριο υγροποιημένου φυσικού αερίου», αναφέρεται στη δήλωση.

Στην κοινή δήλωσή τους, στις 25 Ιουλίου, στην Ουάσινγκτον, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν να ενδυναμώσουν τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, στον τομέα του φυσικού αερίου.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να διευκολύνει τη μεταφορά περισσότερων εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ και αυτό συμβαίνει, ήδη, ενώ μιλάμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιουνκέρ.

Πρόσθεσε, δε, ότι οι αυξανόμενες εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, εάν τιμολογηθούν κατάλληλα, θα μπορούσαν να διαδραματίσουν έναν ολοένα εντεινόμενο και στρατηγικό ρόλο στον εφοδιασμό της Ε.Ε. με φυσικό αέριο. «Και οι δύο πλευρές έχουν πολλά να κερδίσουν συνεργαζόμενες από κοινού στον ενεργειακό τομέα», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει για την υποχρέωση των Η.Π.Α. να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους για να απομακρύνουν τους περιορισμούς που ορθώνει η γραφειοκρατία, στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου.

«Επί του παρόντος, η νομοθεσία των ΗΠΑ εξακολουθεί να απαιτεί πρωθύστερη έγκριση των ρυθμιστικών αρχών για τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Οι περιορισμοί αυτοί πρέπει να αντιμετωπιστούν κατάλληλα και οι η αμερικανική νομοθεσία να διευκολύνει την εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ε.Ε.» κατέληξε ο κ. Γιουνκέρ.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πέραν της υφιστάμενης πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας της Ε.Ε που ανέρχεται σε 150 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, η Ένωση χρηματοδοτεί την κατασκευή 14 έργων υποδομής στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Όταν υλοποιηθούν, θα διευρύνουν την παραγωγική ικανότητα της Ε.Ε  κατά επιπλέον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα,  το 2021,  δηλαδή, ποσότητα που θα μπορούσε να διευκολύνει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, εάν επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες στην αγορά  και οι τιμές είναι ανταγωνιστικές.

«Η διαφοροποίηση αποτελεί σημαντικό παράγοντα για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ένωσης με φυσικό αέριο. Για το λόγο αυτό πρέπει να χαιρετίσουμε την αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου, σε ανταγωνιστικές τιμές, από τις Η.Π.Α.», δήλωσε ο Επίτροπος, αρμόδιος για την Ενέργεια και το Κλίμα, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.