Νέα Ιστορική Βουτιά για την τουρκική Λίρα- Αμετακίνητες στο Αδιέξοδο ΗΠΑ-Τουρκία

Νέα Ιστορική Βουτιά για την τουρκική Λίρα- Αμετακίνητες στο Αδιέξοδο ΗΠΑ-Τουρκία
energia.gr
Πεμ, 9 Αυγούστου 2018 - 10:57

Το τουρκικό νόμισμα σπάει όλα τα ρεκόρ καθόδου έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία του να υποχωρεί κατά ακόμη 3% και να διαμορφώνεται κάτω και από το ιστορικό χαμηλό της Δευτέρας. Στην Ουάσιγκτον οι συζητήσεις Τούρκων και Αμερικανών αξιωματούχων για την άρση του διμερούς αδιεξόδου δεν απέφερε αποτέλεσμα

Η Άγκυρα δεν φαίνεται να συναινεί στο αίτημα του Λευκού Οίκου για την απελευθέρωση του αμερικανού πάστορα που τελεί σε κατ' οίκον περιορισμό. Η επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας- ΗΠΑ εντείνει τις ανησυχίες των επενδυτών για τη δυνατότητα των τουρκικών αρχών να ελέγξουν τον πληθωρισμό, οδηγώντας την τουρκική λίρα σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα ισοτιμίας έναντι του δολαρίου.

Το τουρκικό νόμισμα υποχωρεί κατά ακόμη 3% ως ρος το αμερικανικό νόμισμα, με την ισοτιμία του να πραγματοποιεί βουτιά, κάτω από το ιστορικό χαμηλό επίπεδο των 5,4 λιρών το δολάριο, στο οποίο διαμορφώθηκε την προηγούμενη Δευτέρα. Οι απώλειες του εθνικού νομίσματος της Τουρκίας, από τότε που οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τις κυρώσεις σε βάρος της ανέρχονται, ήδη, στο 8%.

Το κλίμα ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσιγκτον επιδεινώθηκε περαιτέρω, χθες, Τετάρτη, καθώς η τουρκική αντιπροσωπεί που επισκέφτηκε την Ουάσιγκτον αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι θα επαλευθερωθεί ο Αμερικανός πάστορας, Άντριου Μπράνσον.

Η τουρκική αποστολή με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ συναντήθηκε με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν για λιγότερο από μία ώρα. Σύμφωνα με στέλεχος του Λευκού Οίκου, οι Τούρκοι αξιωματούχοι εξέφρασαν τις έντονες ανησυχίες τους για την κατάσταση της τουρκικής τράπεζας Halkbank, που αποτελεί  αντικείμενο έρευνας των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών για το ρόλο της στην παράκαμψη των κυρώσεων κατά του Ιράν και αντιμετωπίζει υψηλότατο πρόστιμο.

Οι Αμερικανοί τόνισαν πως δεν υπάρχει περίπτωση να αναθεωρήσουν τη στάση τους έναντι της Halkbank, έως ότου η Τουρκία απελευθερώσει τον Μπράνσον.