Στα Άκρα Οδηγείται η Ένταση Σαουδικής Αραβίας-Καναδά- Το Ριάντ Ρευστοποιεί Καναδικά Περιουσιακά Στοιχεία

Στα Άκρα Οδηγείται η Ένταση Σαουδικής Αραβίας-Καναδά- Το Ριάντ Ρευστοποιεί Καναδικά Περιουσιακά Στοιχεία
energia.gr
Πεμ, 9 Αυγούστου 2018 - 10:25

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας έχει δώσει εντολή στην κεντρική της τράπεζα και στο κρατικό επενδυτικό της ταμείο να ρευστοποιήσουν όλα τα καναδικά περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει, «ασχέτως του κόστους», σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των Financial Times

Το ξεπούλημα καναδικών κρατικών ομολόγων, μετοχών και καναδικών δολαρίων άρχισε την Τρίτη, σύμφωνα με τους FT, καθώς το Ριάντ κλιμακώνει την αντιπαράθεσή του με την Οττάβα, μετά την έκκληση της Καναδής υπουργού Εξωτερικών να απελευθερωθεί η Σαμάρ Μπαντάουι, επιφανής ακτιβίστρια στη Σαουδική Αραβία για τα δικαιώματα των γυναικών.

Οι επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας στις διεθνείς αγορές υπολογίζονται σε περίπου 100 δισ. δολάρια. Μικρό ποσοστό αυτού του ποσού έχει επενδυθεί σε καναδικά περιουσιακά στοιχεία, ωστόσο η εντολή ξεπουλήματος στέλνει ισχυρό μήνυμα, δήλωσε ένας χρηματιστής στους FT. Πρόκειται για σοβαρή εξέλιξη, σχολίασε ένας τραπεζίτης, καθώς η Σαουδική Αραβία επιχειρεί να κάνει επίδειξη οικονομικής και πολιτικής ισχύος.

Ο πρίγκιπας-διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ανέλαβε πέρυσι ατύπως τα ηνία της χώρας, υποσχόμενος να εκσυγχρονίσει το συντηρητικό βασίλειο, όμως έχει επιδείξει ελάχιστη ανοχή απέναντι στην κριτική. Το ξεπούλημα των καναδικών περιουσιακών στοιχείων μπορεί να πλήξει προσωρινά τον Καναδά, ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος να πλήξει, και μάλιστα μακροπρόθεσμα, την αξιοπιστία της Σαουδικής Αραβίας ως επενδυτικού προορισμού και οικονομικού εταίρου. Πέρυσι η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας είχε συλλάβει περισσότερους από 300 επιχειρηματίες και μέλη της βασιλικής οικογένειας κατηγορώντας τους για διαφθορά. Τους περισσότερους από αυτούς τους απελευθέρωσε λίγους μήνες αργότερα, αφού τους υποχρέωσε να καταβάλουν λύτρα. Επίσης, πέρυσι η Σαουδική Αραβία κήρυξε οικονομικό εμπάργκο στο Κατάρ.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε προτρέψει, την Τρίτη, τις κυβερνήσεις του Καναδά και της Σαουδικής Αραβίας να τερματίσουν την κρίση στη σχέση τους. «Αμφότερα τα μέρη χρειάζεται να το λύσουν διπλωματικά αυτό και από κοινού. Δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς γι' αυτούς, πρέπει να το επιλύσουν μαζί», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ωστόσο, το Ριάντ βρήκε ισχυρό σύμμαχο στην αντιπαράθεσή του με τον Καναδά. Η Αίγυπτος διαβεβαίωσε την Τρίτη ότι τάσσεται στο πλευρό της Σαουδικής Αραβίας στη διπλωματική διένεξη της τελευταίας με τον Καναδά, εκφράζοντας την «αλληλεγγύη» της προς το σουνιτικό βασίλειο του Κόλπου και την εναντίωσή της σε ξένες «επεμβάσεις» στις εσωτερικές του υποθέσεις.