Οι Ευρωπαϊκές Αυτοκινητοβιομηχανίες Κινδυνεύουν με Δυσβάσταχτα Πρόστιμα αν δεν Μειώσουν τους Ρύπους

Οι Ευρωπαϊκές Αυτοκινητοβιομηχανίες Κινδυνεύουν με Δυσβάσταχτα Πρόστιμα αν δεν Μειώσουν τους Ρύπους
energia.gr
Τετ, 8 Αυγούστου 2018 - 10:57

Οι Ευρωπαίοι κατασκευστές αυτοκινήτων διακινδυνεύουν να τιμωρηθούν με υψηλά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν εντός των προσεχών μηνών και, τουλάχιστον, έως το μεθεπόμενο έτος, 2020 που αποτελεί καταλυτική χρονιά, δεν καταφέρουν να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων που εκπέμπουν τα οχήματά τους

Οι αναλυτές εκτιμούν πως τα πρόστιμα που θα βαρύνουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες, ενδέχεται να ανέλθουν στα 14 δισ. ευρώ. Μια παρόμοια εξέλιξη θα οδηγήσει τις βιομηχανίες αυτοκινήτων στην οικονομική καταστροφή. Έτσι, θα υποχρεωθούν είτε να μεταβάλλουν τα σχέδιά τους, είτε να συμπήξουν συνεργασίες που θα διευκολύνουν τις μελλοντικές κινήσεις τους.

Η καλύτερη λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα είναι η στροφή στα ηλεκτροκίνητα οχήματα που θα εξαλείψει τις υπερβολικές εκπομπές ρύπων και θα εξισορροπήσει το στόλο τους. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων γνωρίζουν, όμως, εδώ και χρόνια την πολιτική της ΕΕ και προσπαθούν να τηρήσουν το σχέδιο που θα τους επιτρέψει να κινηθούν εντός βρίσκονται των επιτρεπτών ορίων. Όλα αυτά συμβαίνουν, παρά το γεγονός ότι το 2017, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από τα αυτοκίνητα αυξήθηκαν, για πρώτη φορά, ύστερα από αρκετά χρόνια.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, σήμερα, το μέσο επίπεδο εκπομπών CO2 της ΕΕ είναι καθορισμένο στα 122,9 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, δηλαδή κατά 8 γραμμάρια υψηλότερο από τον προσαρμοσμένο στόχο. Στελέχη των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών εμφανίζονται αισιόδοξοι για το γεγονός ότι "ακολουθούν τις εξελίξεις στην τεχνολογία" και ότι στο τέλος θα υπάρξει η εναρμόνιση με τους στόχους που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.