Στην παραγωγή ρεύματος μέσω της οποίας θα μπορέσει να εξοικονομήσει σε ποσοστό μέχρι και 50% το κόστος που πληρώνει τον χρόνο στη ΔΕΗ για να καλύπτει τις ανάγκες για ρεύμα και θέρμανση, θα επιδιώξει να προχωρήσει το Νοσοκομείο Βόλου στο πλαίσιο προγράμματος που ήδη «τρέχει» και αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων.

Το πρόγραμμα είναι μέσω ΕΣΠΑ και προκηρύχθηκε από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης με ένα πολύ ικανοποιητικό προϋπολογισμό. Το Νοσοκομείο επιδιώκει ένα γενικό πλαίσιο ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου μέσα από την τοποθέτηση φωτοβολταικών συστημάτων για την ψύξη και τη θέρμανση, ένα έργο που θα το εντάξει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2018, ενώ παράλληλα θα αξιοποιήσει και το πρόγραμμα της συμπαραγωγής ρεύματος.

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Ματθαίος Δραμητινός τόνισε πως «το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης έχει βγάλει πρόγραμμα αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων και Νοσοκομείων. Είναι ένα πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ για το οποίο το Νοσοκομείο ενδιαφέρεται και θα προσπαθήσει να αντλήσει πόρους μέσω της κατάθεσης συγκεκριμένης πρότασης. Στόχος μας είναι η πρόταση να αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου με τον συνολικό προϋπολογισμό να ανέρχεται στα δύο εκατομμύρια ευρώ. Εμείς ενδιαφερόμαστε για τη συμπαραγωγή, δηλαδή ψάχνουμε να βρούμε τρόπο, για να συμπαράγουμε ρεύμα από το φυσικό αέριο που θα το δίνουμε στη ΔΕΗ και έτσι δεν θα πληρώνουμε ρεύμα. Υπάρχει ειδικός εξοπλισμός με στροβιλογεννήτρια που παράγει ηλεκτρική ενέργεια και την προωθεί στη ΔΕΗ, ενώ εξυπηρετείται και το Νοσοκομείο. Το Νοσοκομείο αυτή τη στιγμή πληρώνει και για το ρεύμα στη ΔΕΗ και για το φυσικό αέριο. Με το πρόγραμμα αυτό εμείς θα μειώσουμε κατά πολύ το κόστος που πληρώνουμε για την ηλεκτροδότηση και τη θέρμανση στη ΔΕΗ. Μέχρι τέλος του χρόνου θα τρέχει η πρόκληση και ελπίζουμε μέχρι τέλος του καλοκαιριού να έχουμε προχωρήσει στην κατάθεση της πρότασης. Μάλιστα για το πρόγραμμα έχουμε και τη συνεργασία με μηχανικούς από το ΤΕΕ».

Το «Αχιλλοπούλειο» καταβάλλει τον χρόνο στη ΔΕΗ κοντά στο ένα εκατομμύριο ευρώ. Με το πρόγραμμα αυτό το Νοσοκομείο φιλοδοξεί να έχει μείωση του κόστους κοντά στο 50%.

«Το πρόγραμμα για πρώτη φορά μπαίνει σε project για τα δημόσια Νοσοκομεία» επισήμανε ο διοικητής και πρόσθεσε πως «θέλουμε να το αξιοποιήσουμε. Γι' αυτό και ήδη έχουμε ξεκινήσει τις συζητήσεις για τον σχετικό φάκελο που πρέπει να καταθέσουμε και τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουμε».

 

(e-thessalia.gr)