Oι ΗΠΑ Αρωγοί στη Δημιουργία Περιφερειακής Αγοράς Ηλεκτρισμού στην ΝΑ Ευρώπη

Oι ΗΠΑ Αρωγοί στη Δημιουργία Περιφερειακής Αγοράς Ηλεκτρισμού στην ΝΑ Ευρώπη
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 20 Ιουλίου 2018 - 19:49

Η Αμερικανική Ένωση Ενέργειας (USEA) και η Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) συνήψαν συμφωνία- ορόσημο για την ανάπτυξη μιας περιφερειακής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς (TSO) και των φορέων εκμετάλλευσης της αγοράς (MO), σε οκτώ χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως δημοσίευσε η USEA στην ιστοσελίδα της

Στο πλαίσιο της νέας Πρωτοβουλίας για την Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας, (ΕΜΙ), οι TSO και οι ΜΟ στην Αλβανία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, την Κροατία, το Κοσσυφοπέδιο, τη Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και τη Σλοβενία, ​​θα επεξεργάζονται, από κοινού, δεδομένα για την παραγωγή, τη μεταφορά και την αγορά ενέργειας, προκειμένου να βελτιστοποιήσουν τα περιφερειακά δίκτυα και να προσελκύσουν τις διεθνείς επενδύσεις σε μια περιοχή της Ευρώπης που βασιζόταν, κατά κύριο λόγο, στη χρηματοδότηση από εγχώριους πόρους, για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στο να βελτιωθεί η αποδοτικότητα της αγοράς, να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να ενθαρρυνθεί η εναλλακτική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με την USEA, η ΕΜΙ ενσωματώνει μια 25ετή εμπειρία στον εκσυγχρονισμό δικτύων, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την πρόσφατη εκχώρηση του άκρως επιτυχημένου, Southeast Europe Cooperation Initiative Transmission System Planning Project (SECI )*, στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E). Μέσω του SECI διοχετεύθηκαν περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε επενδύσεις για υποδομές δικτύων, που σχεδιάστηκαν για να υποστηρίξουν την ευρωστία της αγοράς χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε η USEA.

«Η περιοχή ευημερεί, όμως απαιτείται μια ισχυρή περιφερειακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και η διαφοροποίηση των πόρων, προκειμένου να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Η διακρατική συνεργασία προάγει τη διαφάνεια και την άσκηση μιας διπλωματίας που ευνοεί την ευημερία και την αρμονία, σε μια περιοχή που έχει βιώσει δεκαετίες πολέμου, οικονομικής αβεβαιότητας και περιορισμένης πρόσβασης στην ενέργεια», δήλωσε ο Will Polen, ανώτερο διευθυντικό στέλεχος της USEA, αρμόδιος για το πρότζεκτ .

Ο κ. Polen τόνισε ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αφυπνίζονται ύστερα από πολλές δεκαετίες άσκησης κεντρικά σχεδιασμένων οικονομικών πολιτικών, για να μετασχηματιστούν σε μια περιοχή φιλική για τις μεταρρυθμίσεις, που θα της επιτρέψει να ενταχθεί, συνολικά, στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι ο ενεργειακός τομέας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, με την ΕΜΙ να αποτελεί ένα ζωτικής σημασίας βήμα προς τα εμπρός.

Το 23ο Energy Community Electricity Forum , που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 7 Ιουνίου, κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να έχουν ολοκληρώσει τη δημιουργία οργανωμένων αγορών της επόμενης ημέρας (day-ahead markets), έως τα μέσα του 2019, ως προϋπόθεση για τη διασύνδεση της αγοράς.

* Το SECI δημιουργήθηκε από την Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Ανάπτυξη, το 2001, και έχει στόχο την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας στο σχεδιασμό της μετάδοσης ηλεκτρισμού μέσω της δημιουργίας κοινών εργαλείων και μεθοδολογιών.