Αυξημένος κατά 30% είναι ο αριθμός των προγραμματισμένων διεθνών συνεδρίων στη Αθήνα για το διάστημα 2018-2020 σε σύγκριση με την 5ετία 2012-2017, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Hapco (Hellenic Association of Professional Congress Organizers), γεγονός που σύμφωνα με τους ίδιους σημαίνει ότι η πρωτεύουσα αλλάζει σελίδα στον συνεδριακό τουρισμό

H βελτίωση αποδίδεται στην επάνοδο της ηρεμίας και σταθερότητας στη χώρα, αλλά, όπως σημειώνει η πρόεδρος της Hapco Ειρήνη Τόλη, θα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για να καταστεί η χώρα μας σημαντικός συνεδριακός προορισμός. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ICAA Rankings, η Ελλάδα το 2017 σε σύγκριση με το 2016 έχασε έξι θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη και βρέθηκε στην 31η με 144 διεθνή συνέδρια, έναντι 168 συνεδρίων έναν χρόνο πριν, ενώ πανευρωπαϊκά βρέθηκε στη 19η θέση από τη 15η που ήταν το 2016.

Επίσης η Αθήνα με 76 διεθνή συνέδρια βρέθηκε στην 26 θέση από την 25η (79 συνέδρια) ένα χρόνο πριν και πανευρωπαϊκά έχασε επίσης μία θέση, από τη 17η στη 18η.

Πάντως, όπως διευκρινίζει η πρόεδρος της Hapco, τα στοιχεία αυτά προέρχονται από τις εταιρείες-μέλη της ICAA και ενδέχεται να υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως για την επόμενη τριετία η συνεδριακή εικόνα τη Αθήνας έχει αλλάξει, όπως ανέφερε η γενική γραμματέας της Οργάνωσης Σίσσυ Λιγνού, επικαλούμενη τα συνέδρια που έχουν κλείσει τα περισσότερα από τα 100 μέλη της Hapco και μεταξύ αυτών και το Μέγαρο Μουσικής, στο οποίο πραγματοποιείται ένα πολύ σημαντικό μέρος των μεγάλων διεθνών συνεδρίων.

Ήδη για το 2019 έχει προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα το παγκόσμιο συνέδριο Βιβλιοθηκονομίας, ενώ διεκδικούνται με αξιώσεις και άλλα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και μεγάλα συνέδρια. Όσο η ηρεμία και η σταθερότητα θα παραμένει, η χώρα θα κερδίζει έδαφος, συμπλήρωσε. 

Μάλιστα υπογράμμισε ότι τα συνέδρια που πραγματοποιούνται στην Αθήνα συνήθως έχουν ρεκόρ συμμετοχών. Η κ. Τόλη τόνισε ακόμη ότι ο συνεδριακός τουρισμός μόνο οφέλη έχει για την ελληνική οικονομία, καθώς για την πραγματοποίηση ενός συνεδρίου εμπλέκονται πάνω από 50 επαγγέλματα, ενώ επίσης έχει υπολογιστεί ότι κάθε σύνεδρος που επισκέπτεται τη χώρα μας ξοδεύει μέχρι και 70% περισσότερα από τον μέσο τουρίστα. Ένα ακόμη πλεονέκτημα των συνεδρίων που πρέπει να τονισθεί είναι ότι συμβάλλουν στη μείωση της εποχικότητάς. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι ένα συνέδριο 3.000 ατόμων μπορεί να κάνει άμεσο τζίρο πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Αγκάθι οι τιμές στα ξενοδοχεία
Ωστόσο, ενώ η χώρα αρχίζει να καλύπτει το χαμένο έδαφος στον συνεδριακό τουρισμό, οι εκπρόσωποι της Hapco κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προς τα ξενοδοχεία, σημειώνοντας ότι η άνοδος της ζήτησης κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη λόγω της αύξησης του τουριστικού ρεύματος έχει σπρώξει τις τιμές των δωματίων προς τα επάνω, με αποτέλεσμα οι δυο πόλεις να χάνουν σε ανταγωνιστικότητα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Επίσης, βέβαια, εξακολουθούν να ισχύουν τα «πάγια» προβλήματα του κλάδου, όπως η έλλειψη ενός μεγάλου συνεδριακού κέντρου στη Αθήνα, η μη ύπαρξη ενός μητρώου εταιρειών οργάνωσης συνεδρίων, η ελλιπής στήριξη από την πολιτεία κ.λπ. 

(naftemporiki.gr)