Πρωτοβουλίες από τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Υποδομών για την προστασία των μηχανικών- δημοσίων υπαλλήλων, με αρμοδιότητα τον έλεγχο και τη συντήρηση των δημοσίων οδών, ζητεί το τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Σε σχετικό έγγραφο που απέστειλε στους υπουργούς Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και Υποδομών-Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Πάρις Μπίλλιας επισημαίνει ότι η διαδικασία ελέγχου και συντήρησης του οδικού δικτύου της χώρας, τόσο των εθνικών οδών, όσο και των επαρχιακών και των δημοτικών οδών, είναι προβληματική λόγω υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των αρμοδίων υπηρεσιών, με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι υπάλληλοι να σηκώνουν νομικό και διοικητικό βάρος ευθύνης που δεν τους αναλογεί.

«Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια οι ελλείψεις σε οικονομικούς πόρους, υλικοτεχνική υποδομή και ειδικευμένο προσωπικό των υπηρεσιών της Γ.Γ. Υποδομών, των Περιφερειών και των Δήμων με τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες, καθιστούν πολλές φορές ανέφικτη την τήρηση των προθεσμιών που θέτει το αρθ.7 του ν. 3481/06, με αποτέλεσμα τα αρμόδια στελέχη, κυρίως διπλωματούχοι μηχανικοί, να κινδυνεύουν να υποστούν πειθαρχικές κυρώσεις και ταυτόχρονα να φέρουν βαριές ποινικές και αστικές ευθύνες», αναφέρεται στην επιστολή και ζητείται από τα υπουργεία «να προωθήσουν άμεσα συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να αποφεύγονται οι άδικες διώξεις και καταδίκες στελεχών, δημοσίων υπαλλήλων, που αδυνατούν να τηρήσουν τις υποχρεώσεις του αρθ. 7 του ν. 3481/06, όχι από δικιά τους υπαιτιότητα, αλλά εξαιτίας της έλλειψης των απαραίτητων μέσων για την εκτέλεση των προβλεπόμενων εργασιών».