Πυρετός διαβουλεύσεων με στόχο την ολοκλήρωση των ζωτικής σημασίας deals στην ενέργεια, στην Αθήνα και στο Μιλάνο. Εκπρόσωποι της κοινοπραξίας Snam-Enagas-Fluxys αναμένονται στην ελληνική πρωτεύουσα για να υπογράψουν τη συμφωνία μετόχων με το ΤΑΙΠΕΔ, μετά τις υπογραφές για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ, αντί τιμήματος 535 εκατ. ευρώ

Το πράσινο φώς για την υπογραφή της συμφωνίας μετόχων άναψε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, που ολοκλήρωσε με ταχύτατους ρυθμούς, τον έλεγχο για τον ανταγωνισμό και ενέκρινε τη μεταβίβαση. Ο έλεγχος του Διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου της χώρας μεταβιβάζεται, τώρα, σε μια από τις ισχυρότερες ευρωπαϊκές κοινοπραξίες, στην οποία συμμετέχουν εταιρικές οντότητες- μέλη της κοινοπραξίας του αγωγού ΤAP που αναμένεται να αξιοποιήσουν κάθε δυνατή συνέργεια.

Από το συνολικό τίμημα των 535 εκατ. ευρώ, στα δημόσια ταμεία, τα 251,3 εκατ. θα διατεθούν για την πώληση του 31% του ΔΕΣΦΑ και τα υπόλοιπα 283,7 εκατ. ευρώ για την πώληση του 35% των ΕΛΠΕ.

Ταυτόχρονα, μεταβαίνει στο Μιλάνο η διοίκηση της ΔΕΠΑ προκειμένου να επικυρώσει τη συμφωνία μεταβίβασης του 51% της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας, στην ιταλική ΕΝΙ, έναντι συνολικού τιμήματος 57 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη οριστικοποιήθηκε, χθες, μετά την ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που ενέκρινε τη μεταβίβαση του αποκλειστικού ελέγχου της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας στην ΕΝΙ, μέσω της θυγατρικής της, ΕΝΙ gas e luce SpA, την οποία ελέγχει κατά το 100%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αργότερο έως την Δευτέρα, αναμένεται να κατατεθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η συμφωνία μεταβίβασης, από τη Shell στην ΔΕΠΑ, του 49% της ΕΠΑ Αττικής έναντι 150 εκατ. ευρώ.

Σε περίπτωση που δεν ανακύψουν προβλήματα και στην περίπτωση της συμφωνίας ΔΕΠΑ-Shell, τότε θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς το σχέδιο αναδιάταξης των λειτουργιών της ΔΕΠΑ, στη λιανική αγορά φυσικού αερίου, και θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την αποκρατικοποίηση της εταιρείας.