Επιταχύνθηκε τον Ιούνιο ο πληθωρισμός, εξέλιξη που αντανακλά βασικά τις ανατιμήσεις των καυσίμων, καθώς επίσης και τις αυξήσεις τιμών των οπωροκηπευτικών

Η ανοδική τάση του πληθωρισμού αποδίδεται στις ανατιμήσεις των υγρών καυσίμων, καθώς η τιμή του πετρελαίου κίνησης αυξήθηκε τον Ιούνιο κατά 14,7% και της βενζίνης κατά 10,7%. 

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο πληθωρισμός κατέγραψε τον Ιούνιο αύξηση 1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017, από 0,6% που ήταν η ετήσια αύξηση τον Μάιο, μηδενική μεταβολή τον Απρίλιο και έναντι -0,2% τον Μάρτιο. Η ανοδική τάση του πληθωρισμού αποδίδεται στις ανατιμήσεις των υγρών καυσίμων, καθώς η τιμή του πετρελαίου κίνησης τον Ιούνιο αυξήθηκε κατά 14,7%, της βενζίνης κατά 10,7%, ενώ αύξηση 7,2% κατέγραψαν και οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή κατά τον μήνα Ιούνιο 2018, σε σύγκριση με τον Μάιο 2018, παρουσίασε αύξηση 1% έναντι αύξησης 0,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2017 - Ιουνίου 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2016 - Ιουνίου 2017, παρουσίασε αύξηση 0,6%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Ιούνιο κατά 1% σε ετήσια βάση προήλθε από τις ακόλουθες αυξήσεις των ακόλουθων δεικτών:

1,3% σε Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: μοσχάρι, γαλακτοκομικά και αυγά, νωπά λαχανικά, νωπά φρούτα, πατάτες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: αρνί και κατσίκι, ψωμί και δημητριακά, νωπά ψάρια, ελαιόλαδο.

1,4% σε Αλκοολούχα ποτά και καπνό, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κρασιά, καπνό.

- 0,5% στην Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, νοσοκομεία και κλινικές.

4,3% στις Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: αεροπορικά εισιτήρια, καύσιμα (βενζίνη), πετρέλαιο κίνησης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στη συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς.

3,3% στις Επικοινωνίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

0,2% στην Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

1,2% στα Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καφενεία, κυλικεία, ξενοδοχεία, μοτέλ, πανδοχεία.

Μειώσεις καταγράφηκαν στους ακόλουθους δείκτες:

1,5% στην Ένδυση και υπόδηση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

0,4% στη Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα, φυσικό αέριο.

1,1% στα Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης.

1% σε Αναψυχή - Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: οπτικοακουστικό εξοπλισμό - υπολογιστές επισκευές, διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού.

0,5% στα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων.

Ο ΕνΔΤΚ

Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του Ιουνίου 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2017, παρουσίασε αύξηση 1% έναντι αύξησης 0,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2017 με το 2016. Σε σύγκριση με τον Μάιο 2018 παρουσίασε αύξηση 0,9% έναντι αύξησης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος ΕνΔΤΚ του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2017 - Ιουνίου 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2016 - Ιουνίου 2017, παρουσίασε αύξηση 0,7% έναντι αύξησης 0,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2016 - Ιουνίου 2017 με το δωδεκάμηνο Ιουλίου 2015 - Ιουνίου 2016.

(naftemporiki.gr)