Στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα παρουσιαστεί απο την ΤΡΑΙΝΟΣΕ το νέο τροχαίο υλικό που προτίθεται η εταιρεία να δρομολογήσει στη γραμμή Αθήνα- Θεσσαλονίκη

 

 

Πρόκειται για το «Ασημένιο Βέλος - Frecciargento» της ιταλικής εταιρείας Ferrovie. Το τρένο, μήκους 187,4 μέτρων διαθέτει συνολική ισχύ 7.400 ίππων και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα μέχρι 280 χιλιομέτρων την ώρα. Στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, όμως, η μέγιστη ταχύτητα που αντέχουν οι σιδηροτροχιές δεν ξεπερνά τα διακόσια χ.α.ω.

Ο συρμός που κατασκευάστηκε σε ιταλικό εργοστάσιο από την γαλλική Alstom το 2006, αποτελείται από επτά βαγόνια και διαθέτει τη δυνατότητα να γέρνει στις καμπύλες (tilting train technology), πράγμα που του επιτρέπει να αναπτύσσει υψηλές ταχύτητες με μεγαλύτερη ασφάλεια.  

Σύμφωνα με πληροφορίες ανανένεται να πραγματοποιηθούν δοκιμαστικά δρομολόγια, στο επόμενο προσεχές διάστημα, στη γραμμή Θεσσαλονίκη - Λάρισα, όταν ο συρμός καταφθάσει στη χώρα μας.

Για τον σκοπό αυτό, αναχωρούν για την Ιταλία, τρεις Έλληνες μηχανοδηγοί προκειμένου να λάβουν την απαραίτητη εκπαίδευση  στον συρμό.

Το υπερσύγχρονο τρένο, μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες υποδομές για την ηλεκτροκίνηση, θα εκτελεί τη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη σε 3 ώρες και 20 λεπτά.