Η αγορά των εμπορευμάτων  έχει πληγεί από την κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου, όμως ο άνθρακας δεν ακολουθεί αυτή την τάση, καθώς η ζήτηση της Κίνας για το ορυκτό καύσιμο παραμένει ισχυρή

Η τιμή αναφοράς του θερμικού άνθρακα στον εβδομαδιαίο δείκτη Newcastle Index της Αυστραλίας έχει αυξηθεί 40% από την αρχή του έτους, ξεπερνώντας τα 120 δολάρια ο μετρικός τόνος για πρώτη φορά από το 2012: «Πιστεύουμε ότι το άλμα στην τιμή του άνθρακα ήταν η απάντηση σε ένα ασυνήθιστα καυτό καλοκαίρι στην Κίνα και μιας σταθερής οικονομικής ανάπτυξης κατά το α’ εξάμηνο του έτους», δήλωσε η Καρολάιν Μπέιν, επικεφαλής οικονομολόγος εμπορευμάτων της Capital Economics.

Η ισχυρή επίδοση του άνθρακα έρχεται σε αντίθεση με την πτώση άνω του 8% στα βιομηχανικά μέταλλα και τα γεωργικά προϊόντα στον δείκτη S&P GSCI, που οφείλονται στις ανησυχίες για τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο και την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, σημειώνει η Μπέιν.

Το κύμα καύσωνα έπληξε επίσης τα πλεονασματικά αποθέματα νερού, επηρεάζοντας την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας που αποτελεί σημαντική Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας για την Κίνα.

Στην κρίση εφοδιασμού στην Κίνα έχει συμβάλει η μεγάλη πτώση της εγχώριας παραγωγής άνθρακα . Αυτοί οι παράγοντες συμβάλουν στην αύξηση της ζήτησης για εισαγωγές άνθρακα.

Ο βασικός προμηθευτής της Κίνας είναι η Αυστραλία, ενώ και οι ΗΠΑ εξάγουν επίσης, το ορυκτό καύσιμο στη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας. Οι αμερικανικές εξαγωγές άνθρακα προς την Κίνα διπλασιάστηκαν από το 2016 έως το 2017, όμως τα ορυκτά καύσιμα αναμένεται να υποστούν δασμούς 25% σε απροσδιόριστη, προς το παρόν, ημερομηνία.   

(naftemporiki.gr)