Σχεδόν μια εβδομάδα πριν από την κρίσιμη γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ, την επόμενη Τετάρτη 25 Ιουλίου, στην οποία φαίνεται πως θα κριθεί η μελλοντική διοίκηση, αλλά και η μελλοντική στρατηγική, του ισχυρότερου ελληνικού κατασκευαστικού ομίλου, η χθεσινή ημέρα αποτέλεσε προάγγελο εξελίξεων για όσους παρακολουθούν την υπόθεση.

Πρώτον, η νέα αγορά πακέτου μετοχών 4% από την πλευρά των κ.κ. Αναστάσιου και Δημήτρη Καλλιτσάντση (την πρωτοβουλία Change4Ellaktor) ανέβασε το ποσοστό της από το 12%, όταν κορυφώθηκε η μετοχική διαμάχη στις 13 Ιουνίου, στο 27%.

Μέσα σε ένα μήνα έχουν επενδύσει περί τα 45 εκατ. ευρώ και στην ουσία έχουν αγοράσει ποσοστό αντίστοιχο με αυτό που κατέχει ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας (περί το 15%)! Την ίδια περίοδο η άλλη πλευρά των μετόχων της Eλλάκτωρ (κ.κ. Λ. Μπόμπολας και Δημήτρης Κούτρας) δεν προχώρησε σε σοβαρές αγορές μετοχών καθώς χθες έγινε γνωστή μια μικρή αύξηση του ποσοστού του κ. Μπόμπολα. Ετσι έδωσαν λαβές στην αντίπαλη πλευρά που θεωρεί πως «δε μπορείς να ζητάς την υποστήριξη των μικρομετόχων όταν εσύ δεν δείχνεις διάθεση να επενδύσεις στην Eλλάκτωρ».

Δεύτερον, ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας προχώρησε, επίσης χθες, σε νέα συνέντευξη, αυτή τη φορά στο πρακτορείο Bloomberg, που βρίσκονταν αρκετά μακριά από τις δηλώσεις που είχε κάνει στις 28 Ιουνίου στους Financial Times. Εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός και ανακοίνωσε πως προτίθεται να παραιτηθεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Eλλάκτωρ εντός του επόμενου έτους, αλλά και πως «θα ήθελε» να παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο ως μη εκτελεστικό μέλος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eλλάκτωρ δήλωνε στους Financial Times πως «οι οικογένειες Μπόμπολα και Κούτρα, και οι υποστηρικτές τους ελέγχουν περί το 28% - 30% της Eλλάκτωρ σε σύγκριση με το 21% των αδερφών Καλλιτσάντση και των τοπικών υποστηρικτών τους». Πρόσθετε, μάλιστα, πως «δεν ανησυχούμε». Μέσα σε λίγες ημέρες, όμως, η εικόνα είναι αισθητά διαφορετική, με την πλευρά Καλλιτσάντση στο 27%, χωρίς να συνυπολογιστούν και οι λοιποί ξένοι ή εγχώριοι μέτοχοι που στηρίζουν την πρωτοβουλία Change4Ellaktor.

Φαίνεται, παράλληλα, πως όσο αυξάνονταν το ποσοστό της πλευράς Καλλιτσάντση, τόσο διαφοροποιούνταν και η στρατηγική της άλλης πλευράς στον όμιλο Eλλάκτωρ. Τις τελευταίες εβδομάδες υιοθέτησε εν πολλοίς όσα υποστήριξε η πλευρά Change4Ellaktor για την εταιρική διακυβέρνηση με αποκορύφωμα τη χθεσινή ημέρα όταν ο κ. Μπόμπολας ανακοίνωσε και την πρόθεσή του να παραιτηθεί ώς να παραχωρηθεί η διοίκηση σε «έναν επαγγελματία CEO, που θα προσληφθεί από το νέο διοικητικό συμβούλιο».

Οι δηλώσεις του έδωσαν, και πάλι, αφορμή για νέα επίθεση από πλευράς Change4Ellaktor που υποστηρίζει πως «από την ανακοίνωσή μας της 13ης Ιουνίου, μέρα με την ημέρα κατέληξε να οικειοποιείται κάθε μία από τις προτάσεις μας για εταιρική διακυβέρνηση, οργανωτική αναδιάρθρωση, ένα νέο και ικανό Δ.Σ. και σήμερα, την ανάγκη για επαγγελματικό Μάνατζμεντ. Μακάρι να είχε καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα πριν τις 13 Ιουνίου και να είχε βάλει το συμφέρον της Eλλάκτωρ πάνω από τις προσωπικές του επιδιώξεις».

 

Πώς η Change4Ellaktor κέρδισε τις εντυπώσεις

Οσοι παρακολουθούν τη διαμάχη των δύο μετοχικών πλευρών στην Eλλάκτωρ υποστηρίζουν, πάντως, πως η τοποθέτηση περίπου 45 εκατ. ευρώ από την πλευρά Καλλιτσάντση τον τελευταίο μήνα, με την εξαγορά ποσοστού αντίστοιχου με αυτό που κατέχει ο κ. Λεων. Μπόμπολας δείχνει κάτι. Δείχνει πως, σε αντίθεση με τις φήμες που κυκλοφορούσαν εδώ και μήνες σύμφωνα με τις οποίες η πλευρά Καλλιτσάντση «δεν έχει τα λεφτά ή δεν θέλει να επενδύσει» στην Eλλάκτωρ αγοράζοντας ποσοστά των συνεταίρων της, τα κεφάλαια υπήρχαν!

Συνεπώς, λένε οι ίδιοι παρατηρητές, αν υπήρχε διάθεση συμβιβασμού από την πλευρά των κ.κ. Λ. Μπόμπολα και Δημ. Κούτρα, θα μπορούσε να είχε διευθετηθεί η διοικητική διαμάχη (να πωλήσουν τα ποσοστά τους δηλαδή) χωρίς να φτάσουμε στην ανοικτή ρήξη του Ιουνίου και στον πόλεμο δηλώσεων των τελευταίων εβδομάδων. Υπενθυμίζεται πως αρκετές φορές τον τελευταίο χρόνο είχε κυκλοφορήσει πως είτε η μία πλευρά, είτε η άλλη, βρίσκεται πολύ κοντά στο να πωλήσει το ποσοστό της, πράγμα που δεν συνέβη.

Στην αγορά αναρωτιούνται αν οι κ.κ. Μπόμπολας και Κούτρας «έχουν κάποιο λαγό στο καπέλο που πρόκειται να βγάλουν τις επόμενες ημέρες». Θεωρούν πως η μεγάλη επένδυση των 45 εκατ. ευρώ από τους αδερφούς Καλλιτσάντση, για τον υπερδιπλασιασμό τους ποσοστού τους στην Eλλάκτωρ, δεν έχει μόνο πρακτικό αντίκρυσμα (όταν «μετρηθούν τα κουκιά» στην προσεχή γενική συνέλευση), αλλά τους επέτρεψε να κερδίσουν κατά κράτος τις εντυπώσεις ενόψει της επόμενης Τετάρτης.

 

(euro2day.gr)