Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ξεπέρασε αυτή του άνθρακα στη Γερμανία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, σηματοδοτώντας μια στροφή προς την καθαρή ενέργεια, καθώς η ευρωπαϊκή χώρα συνεχίζει να αναζητά τον καλύτερο τρόπο για την κατάργηση του άνθρακα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Γερμανική Ένωση Βιομηχανιών Ενέργειας και Νερού (BDEW), ο αιολικός, ηλιακός, υδροηλεκτρικός τομέας και το βιοαέριο κάλυψαν το 36,3% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2018, ενώ ο άνθρακας το 35,1%.

Αν και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν σημειώσει αξιοσημείωτες επιδόσεις στο παρελθόν, ξεπερνώντας τα ορυκτά καύσιμα για ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες, πρόκειται για την πρώτη φορά που ο άνθρακας υπολείπεται για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα στη Γερμανία.

Την ίδια περίοδο το 2017, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κάλυπταν το 32,5% των αναγκών ενέργειας της χώρας, και ο άνθρακας το 38,5%. Η βελτίωση οφείλεται εν μέρει σε πιο ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και τη χαμηλότερη κατανάλωση. Η μείωση στη χρήση άνθρακα ήταν κυρίως μείωση χρήσης λιθάνθρακα ή ανθρακίτη, ενώ η χρήση λιγνίτη παρέμεινε σχετικά σταθερή μεταξύ 2017 και 2018.

Η Γερμανία εξακολουθεί ωστόσο να έχει ένα μεγάλο πρόβλημα, καθώς οι εκπομπές δεν μειώνονται, παρά την πρόοδο στην ανάπτυξη και προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η μετάβαση του τομέα των μεταφορών παραμένει στα αρχικά στάδια και η απόφαση για τη σταδιακή κατάργηση της ατομικής ενέργειας, μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011, επηρέασε τις εκπομπές. Οι σταθμοί άνθρακα παραμένουν σε λειτουργία και πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι επτά από τους σταθμούς λιγνίτη της Γερμανίας είναι στους δέκα πρώτους ρυπαίνοντες στην Ευρώπη.

 

(«ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»)