Τραμπ- Πούτιν: Καιρός να Συζητήσουμε για τις Σχέσεις μας- «Ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει»

Τραμπ- Πούτιν: Καιρός να Συζητήσουμε για τις Σχέσεις μας- «Ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει»
energia.gr
Δευ, 16 Ιουλίου 2018 - 18:40

«Ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει, ΗΠΑ και Ρωσία πρέπει να λύσουν μαζί τα προβλήματά τους», τόνισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ντόναλντ Τραμπ, μετά το πέρας της κατ΄ιδίαν συνάντησής, αλλά και του γεύματος εργασίας που ακολούθησε, στο Ελσίνκι

Το τετ α τετ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν μια «καλή αρχή», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά από τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του. Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου έγινε μπροστά στους δημοσιογράφους, κατά την έναρξη του γεύματος εργασίας, στο οποίο συμμετείχαν οι αντιπροσωπίες από τις δύο χώρες. Είχε προηγηθεί το δίωρο τετ α τετ των δύο ανδρών πίσω από κλειστές πόρτες, όπου παρόντες ήταν μόνοι οι μεταφραστές τους.

Πούτιν: Είναι καιρός να συζητήσουμε τις σχέσεις μας

Νωρίτερα, κατά την έναρξη της συνάντησης κορυφής στο Ελσίνκι, ο Πούτιν διεμήνυσε προς τον Αμερικανό πρόεδρο ότι είναι καιρός να μιλήσουν για τις σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον.

Ο Πούτιν είπε, επίσης, ότι θα πρέπει να συζητήσουν δύσκολα πολυεθνικά θέματα.

«Υπάρχουν αρκετά από αυτά για να αρχίσουμε να τους δίνουμε προσοχή», είπε ο Πούτιν.

Νωρίτερα, πριν από το τετ α τετ των δύο ανδρών, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες δηλώσεις τους μπροστά στις κάμερες, αλλά και η καθιερωμένη χειραψία, με τα φλας των φωτογράφων να «παίρνουν φωτιά».

Όμως, κατά τα πρώτα λεπτά της συνάντησης η αμηχανία ήταν εμφανής και οι δύο ηγέτες δεν αντάλλαξαν ούτε ένα χαμόγελο.

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για «δύσκολη περίοδο» στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ωστόσο επισήμανε ότι οι συζητήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του ήταν «ειλικρινείς και χρήσιμες», προσθέτοντας ακόμη πως «αντανακλούν την επιθυμία μας για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Συρίας, υπογράμμισε ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για μια «αποτελεσματική συνεργασία» Ουάσιγκτον – Μόσχας.  
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι ο «εποικοδομητικός διάλογος» με τη Ρωσία ανοίγει νέους δρόμους για την ειρήνη, συμπληρώνοντας ότι οι σχέση μεταξύ των δύο κρατών έχει αλλάξει. Πρόσθεσε, πάντως, ότι η Ρωσία πρέπει να βρει τρόπους να συνεργαστεί στα πεδία κοινών συμφερόντων. «Υπήρξε γόνιμος διάλογος και θα συνεχίσουμε και στο μέλλον τις συζητήσεις για όλα τα προβλήματα που τέθηκαν επί τάπητος σήμερα», είπε. 

Τόνισε δε ότι μίλησε για αρκετή ώρα στον Πούτιν για τα περί ανάμιξης της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016. 

(Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)