ΔΕΗ: Εντός Ιουλίου η Δοκιμαστική Λειτουργία του Νέου Εργοστασίου στη Ρόδο

ΔΕΗ: Εντός Ιουλίου η Δοκιμαστική Λειτουργία του Νέου Εργοστασίου στη Ρόδο
της Μάχης Τράτσα
Δευ, 16 Ιουλίου 2018 - 07:55

Η έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο αναμένεται να ξεκινήσει το αργότερο έως το τέλος του Ιουλίου, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η διοίκηση της ΔΕΗ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή της ΝΔ κ. Μάνου Κόνσολα.

Όπως επισημαίνει σε σχετικό έγγραφο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μανόλης Παναγιωτάκης, το έργο έχει αντιμετωπίσει προβλήματα και καθυστερήσεις τεχνικού χαρακτήρα, γεγονός που ακύρωσε την ολοκλήρωσή του εντός του εξαμήνου του 2018, όπως προέβλεπε αρχικά η διοίκηση της επιχείρησης. Ειδικότερα, ο επικεφαλής της ΔΕΗ, στην απάντησή του αναφέρει ότι, κατά τη διάρκεια επιθεωρήσεως ρουτίνας κατά την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας των μηχανών και γεννητριών του έργου, η οποία πραγματοποιήθηκε από συνεργείο του κατασκευαστή μηχανών (Wartsila) την περίοδο 24.8.2017 έως 31.10.2017, διαπιστώθηκαν ζημιές σε εξαρτήματα των μηχανών. Για την επιδιόρθωση των ζημιών παραγγέλθηκαν τα αναγκαία ανταλλακτικά από το εξωτερικό και η επιδιόρθωση ξεκίνησε την 19η Ιανουαρίου 2018 και βρίσκεται σε εξέλιξη. “Αυτό το απρόβλεπτο γεγονός, είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει σημαντικά η έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του νέου εργοστασίου”, σημειώνει ο κ. Παναγιωτάκης.

Με τα στοιχεία που διαθέτει η ΔΕΗ σήμερα, και σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του αναδόχου του έργου, η σταδιακή έναρξη λειτουργίας του νέου εργοστασίου αναμένεται το αργότερο εντός του Ιουλίου 2018. “Λόγω των προαναφερθέντων προβλημάτων, η ΔΕΗ μερίμνησε έγκαιρα για την κάλυψη τυχόν αυξημένων αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια του δικτύου της νήσου Ρόδου, ενισχύοντας το ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό με ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (Η/Ζ) συνολικής ισχύος 35 MW”, υπογραμμίζει ο κ. Παναγιωτάκης.

Άλλωστε, και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκου, ερωτηθείς σχετικά στα τέλη Ιουνίου, για το αν θα αντέξουν την τουριστική πίεση οι υποδομές της Ρόδου, ήταν αισιόδοξος. “Οι υποδομές της Ρόδου, θα αντέξουν. Το γεγονός πως έχουμε πολύ μεγάλη άνοδο σε αφίξεις αποτελεί επιτυχία και από την άλλη, έχουμε την αγωνία εάν θα αντέξουν οι υποδομές. Και πέρσι ήταν μια δύσκολη χρονιά λόγω τουριστικής ανόδου σε πολλά νησιά. Για εμάς το καλοκαίρι είναι μια περίοδος που είμαστε σε συνεχή συναγερμό, καθώς υπάρχουν πολλές απαιτήσεις και η πολύ σκληρή γραφειοκρατία δυσκολεύει τον δημόσιο τομέα να λειτουργήσει σωστά", επεσήμανε

 

Σαν το ...γιοφύρι της Άρτας

Η αναζήτηση τοποθεσίας για νέες υποδομές της ΔΕΗ στη Ρόδο ξεκίνησε το 1992. Τελικά, το 2001 ελήφθη η απόφαση να κατασκευαστούν στη Νότια Ρόδο. Έτσι υποδείχθηκε η θέση μεταξύ Κατταβιάς και Πρασονησίου. Το 2004 μετά από πολλές περιπέτειες που αφορούσαν αγκυλώσεις της δημόσιας διοίκησης, αλλά και σειρά καταγγελιών, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την απόκτηση του οικοπέδου. Τελικά, πέρασε άλλη μια δεκαετία έως ότου ξεκινήσουν οι χωματουργικές εργασίες.

Το έργο αφορά την εγκατάσταση ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 115,439 MW (ώστε να καλύψει τις ανάγκες του νησιού σε συνδυασμό με τον υπάρχοντα ΑΗΣ Σορωνής, αφού οι ανάγκες σε ηλεκτρική ισχύ φθάνουν σε περιόδους αιχμής τα 225 MW) στην τοποθεσία Πίσω Κάμπος και Πλάκα Στενή του Δήμου Νότιας Ρόδου.

Το κύριο καύσιμο θα είναι βαρύ πετρέλαιο χαμηλού θείου και δευτερεύον καύσιμο πετρέλαιο ντίζελ. Ο βασικός εξοπλισμός του σταθμού, περιλαμβάνει: επτά μηχανές Wartsila 18V46, επτά γεννήτριες ΑΒΒ 21.3MVA, υποθαλάσσιο αγωγό παραλαβής καυσίμου από πλοία στις παράκτιες εγκαταστάσεις μήκους 450 μέτρων, σύστημα παραλαβής και μεταφοράς βαρέως πετρελαίου από τις παράκτιες εγκαταστάσεις έως τον χώρο της κύριας μονάδος μέσω ηλεκτρικά θερμαινόμενου θαμμένου αγωγού πετρελαίου, μήκους περίπου 4 χλμ., δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων κλπ.