Το Αμερικανικό Εμπορικό «Δίπορτο» της Βρετανίας – Τραμπ και Μέι Βαίνουν για Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου

Το Αμερικανικό Εμπορικό «Δίπορτο» της Βρετανίας – Τραμπ και Μέι Βαίνουν για Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 13 Ιουλίου 2018 - 20:18

Μπορεί ο Ντόναλντ Τουσκ και οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες να ονειρεύονται την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ και η Τερέζα Μέι προλειαίνουν, ήδη, το δικό τους plan B. Ουάσιγκτον και Λονδίνο τάχθηκαν υπέρ μιας «φιλόδοξης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου», μετά το βρετανικό Brexit, όπως αποκάλυψε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αμέσως μετά τις συνομιλίες της με τον πρόεδρο των ΗΠΑ

«Σήμερα συμφωνήσαμε ότι όταν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εμείς θα επιδιώξουμε μια φιλόδοξη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της Βρετανίας», δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Αμερικανό ηγέτη, ο οποίος, είχε προλάβει -φυσικά- να αλλάξει εντελώς στάση, σε σχέση με αρχικές δηλώσεις του, με τις οποίες καταφερόταν σε βάρος της Μέι και των σχεδίων της για το...ήπιο Brexit!

«Η συμφωνία του Τσέκερς (η εξοχική κατοικία του εκάστοτε επικεφαλής των βρετανικών κυβερνήσεων, 70 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λονδίνου) που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τον Ντόναλντ και εμένα για να επιδιώξουμε αυτή τη φιλόδοξη συμφωνία που θα λειτουργεί σε όφελος και για τις δύο χώρες και τις οικονομίες μας».

Η Τερέζα Μέι, υπενθύμισε στο ακροατήριό της πως η Βρετανία και ΗΠΑ έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους και κατά το παρελθόν και αυτό σκοπεύουν να πράξουν στο μέλλον, μέσω των εμπορικών συμφωνιών που θα συναφθούν. Άλλωστε, οι δύο χώρες, υπογράμμισε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, «θέλουν να εξελίξουν την οικονομική τους σχέση.»

Η κα. Μέι τόνισε, επίσης, ότι το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον επιθυμούν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους και πρόσθεσε ότι αποτελεί «ευθύνη τους να εγγυηθούν τη διάρκεια των διατλαντικών σχέσεων.»

Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία της «ειδικής σχέσης», που υπάρχει μεταξύ Λονδίνου και Ουάσιγκτον. Αναφορικά με το Brexit, η κα. Τερέζα Μέι αποκάλυψε ότι «πολλοί άνθρωποι με συμβουλεύουν το πώς να διαπραγματευτώ με την ΕΕ, αλλά η δουλειά μου είναι να πάω εκεί και να το κάνω.» Τέλος, Μέι και Τραμπ δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στις σχέσεις με την Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο ο αμερικανός πρόεδρος θα συναντήσει την Δευτέρα, στο Ελσίνκι, σε μια διμερή σύνοδο που θα έχει ως στόχο τη βελτίωση των σχέσεων Μόσχας-Ουάσιγκτον. «Συμφωνήσαμε ότι είναι σημαντικό να έχουμε διάλογο με τη Ρωσία από μια θέση ισχύος και ενότητας».

Στα εθιμοτυπικά της επίσκεψης Τραμπ, τώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η σύζυγός του Μελάνια έγιναν δεκτοί στον Πύργο του Ουίνδσορ από την βασίλισσα Ελισάβετ, σε μια συνάντηση που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στη Βρετανία.