Οι ΗΠΑ Προειδοποιούν Ξανά με Κυρώσεις τις Ευρωπαϊκές Εταιρείες που Συμμετέχουν στον Nord Stream 2

Οι ΗΠΑ Προειδοποιούν Ξανά με Κυρώσεις τις Ευρωπαϊκές Εταιρείες που Συμμετέχουν στον Nord Stream 2
energia.gr
Πεμ, 12 Ιουλίου 2018 - 08:20

Νέες προειδοποιήσεις προς τις δυτικές εταιρείες που έχουν επενδύσει στο ρωσικό αγωγό Nord Stream 2 απηύθυναν χθες, Τετάρτη, οι ΗΠΑ, επαναλαμβάνοντας ότι διατρέχουν τον κίνδυνο να τους επιβληθούν κυρώσεις και καταγγέλλοντας ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί το έργο για να διχάσει την Ευρώπη.

«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι οι εταιρείες που συμμετέχουν» σε αυτό το έργο επιλέγουν «μια επιχειρηματική δραστηριότητα η οποία ενέχει τον κίνδυνο να τους επιβληθούν κυρώσεις», τόνισε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Reuters.

«Πιστεύουμε ότι αυτός ο αγωγός θα υπονομεύσει τη συνολική ενεργειακή ασφάλεια και σταθερότητα στην Ευρώπη δίνοντας στη Ρωσία άλλο ένα εργαλείο για τον πολιτικό καταναγκασμό των ευρωπαϊκών χωρών, ειδικά της Ουκρανίας. Η Ρωσία αντιλαμβάνεται ότι αυτό το έργο διχάζει την Ευρώπη και το αξιοποιεί προς όφελός της», υποστήριξε

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Τετάρτη τη Γερμανία ότι είναι «αιχμάλωτη» της Ρωσίας εξαιτίας της ενεργειακής της εξάρτησης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και της υποστήριξης του Βερολίνου στο σχέδιο που προβλέπει τον διπλασιασμό της χωρητικότητας του αγωγού Nord Stream, ο οποίος περνά κάτω από τη Βαλτική και καταλήγει στη Γερμανία, αποφεύγοντας τη συνήθη πορεία διαμέσου της Ουκρανίας.

Πέντε δυτικές εταιρείες έχουν επενδύσει στον αγωγό Nord Stream 2--η Wintershall και η Uniper (Γερμανία), η ÖMV (Αυστρία), η αγγλοολλανδική Shell και η γαλλική Engie.