Με την υπογραφή ενός σημαντικού deal, τη συμφωνία της Παρευξείνιας Τράπεζας με το Ταμείο Διεθνούς Ανάπτυξης του ΟΠΕΚ (ΟFID), ολοκληρώνει τη θητεία του ως επικεφαλής του χρηματοδοτικού οργανισμού που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη ο απερχόμενος πρόεδρός της Ισάν Ουγούρ Ντελικανλί

Το OFID είναι ένας οργανισμός αναπτυξιακής χρηματοδότησης που ιδρύθηκε το 1976 από τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών ως φορέας για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και την άμβλυνση της φτώχειας σε όλες τις μειονεκτούσες περιοχές του πλανήτη.

Όπως επισημάνθηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, στη Θεσσαλονίκη, από την έναρξη της λειτουργίας του το OFID έχει εγκρίνει περισσότερα από 1,3 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση δημόσιων και ιδιωτικών έργων σε επιλέξιμες χώρες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Κατά την αποχαιρετιστήρια συνέντευξη ως πρόεδρος της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου (ΤΕΑΕΠ - Παρευξείνια Τράπεζα), ο κ. Ντελικανλί παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η χώρα μας, με μερίδιο 17%, έχει ανέβει πλέον στη δεύτερη θέση των χρηματοδοτήσεων της τράπεζας, πίσω μόνο από την Τουρκία. Συγκεκριμένα, κατά την τετραετία της θητείας του, από τον Ιούλιο του 2014 μέχρι σήμερα, οι εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις ανήλθαν σε περίπου 530 εκατ. ευρώ, έναντι μόλις 252 εκατ. στα προηγούμενα 15 χρόνια λειτουργίας της τράπεζας.

Ο πρόεδρος της ΤΕΑΕΠ, μάλιστα, επιβεβαίωσε ότι η ΟΛΘ A.E. έχει υποβάλει αίτημα για δανειοδότησή της, το οποίο μένει να αξιολογηθεί και να εγκριθεί από το συμβούλιο διευθυντών.

(Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ)