Αντιμέτωπη με μια καταρρέουσα τουρκική λίρα, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ζήτησε από το κοινό να δανείζεται στο νόμισμα με το οποίο καταβάλλονται οι μισθοί. Αυτή η προειδοποίηση, πάντως, ήρθε πολύ αργά για τις εταιρείες ενέργειας της χώρας.

Οι Τούρκοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας αναδεικνύονται ως ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τις τράπεζες του κράτους αυτού, αφού έριξαν δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, διανομής και πωλήσεων τα τελευταία 15 χρόνια. Τώρα, που η υποτίμηση της λίρας γίνεται γρηγορότερα από ό, τι μπορούν να αυξήσουν τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, ορισμένες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας κερδίζουν λιγότερα ετησίως από ό, τι πρέπει για να αποπληρώσουν τα δάνεια σε ξένο νόμισμα, σύμφωνα με την Ένωση Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας της Άγκυρας.

Η δύσκολη θέση τους, υπογραμμίζει την εκτεταμένη επίδραση της πτώσης κατά 68% της λίρας έναντι του δολαρίου από τις αρχές του 2010, καθώς ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οδηγεί τη χώρα του προς τον αυταρχισμό. Ο έλεγχός του στη χώρα κορυφώθηκε αυτή την εβδομάδα με την ορκωμοσία του για πενταετή θητεία ως πρόεδρος με ενισχυμένες εξουσίες και τον διορισμό του γαμπρού του για να επιβλέπει την οικονομική πολιτική.

 

(newmoney.gr)