Υπό τις Επενδυτικές Ευλογίες της Εκκλησίας της Αγγλίας η Μάχη για την Κλιματική Αλλαγή

Υπό τις Επενδυτικές Ευλογίες της Εκκλησίας της Αγγλίας η Μάχη για την Κλιματική Αλλαγή
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 9 Ιουλίου 2018 - 18:51

Η Εκκλησία της Αγγλίας ανήγγειλε ότι θα αποσύρει, εντός της προσεχούς πενταετίας, από το επενδυτικό χαρτοφυλάκιό της συνολικής αξίας 12 δισ. λιρών Αγγλίας,  τις μετοχές ενεργειακών επιχειρήσεων που συνεχίζουν να ρυπαίνουν και δεν ανταποκρίνονται στους στόχους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Η ανακοίνωση που εξεδόθη αμέσως μετά τη συνάντηση των υψηλόβαθμων εκπροσώπων της, το Σαββατοκύριακο, αναφέρει πως η Εκκλησία της Αγγλίας συμφώνησε να απαλλαγεί από τα μερίδια μετοχών που διακρατεί σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων, έως το 2023, εκτός και αν καταφέρουν να αποδείξουν ότι επιθυμούν, πράγματι, να συμβάλουν με ουσιαστικά μέτρα, για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.

Η απόφαση η οποία ελήφθη με ψήφους 374 υπέρ, έναντι 4 κατά καλεί τις ενεργειακές επιχειρήσεις να ευθυγραμμίσουν τη στρατηγική τους με τους όρους της Συμφωνίας του Παρισιού, για το Κλίμα που αποσκοπεί στο να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη, κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Η Εκκλησία της Αγγλίας ανακοίνωσε, μέσω της ιστοσελίδας της, ότι η συμβολή της στην Κλιματική Αλλαγή «αποτελεί ουσιαστικό τμήμα της ευθύνης μας για τη διαφύλαξη της Δημιουργίας του Θεού». Το 2015, η Εκκλησία έβαλε στη μαύρη λίστα τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται στον άνθρακα και στην ασφαλτούχα άμμο.

Στην ετήσια έκθεση επενδύσεων των Επιτρόπων της Εκκλησίας της Αγγλίας τονίζεται ότι στα τέλη του 2017, τα επενδυμένα κεφάλαια σε μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου ήταν «περιορισμένα», και αναλογούσαν στο μόλις 4,48% του συνολικού χαρτοφυλακίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ, Justin Welby, σε ομιλία του στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, χαρακτήρισε την απειλή της Κλιματικής Αλλαγής ως πρόβλημα «για το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας, κατά τρόπο που να μη μοιάζει με κανένα άλλο».