Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την υλοποίηση του Υποθαλάσσιου Αγωγού Φυσικού Αερίου Ελλάδας – Ιταλίας (ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ ή IGI Poseidon), δηλαδή το αγωγού που, εν δυνάμει, θα αποτελέσει την προέκταση του Turkish Stream επί ελληνικού εδάφους και θα μεταφέρει ρώσικο αέριο στις ευρωπαϊκές αγορές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσίευσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) την περασμένη Παρασκευή (6 Ιουλίου 2018), η εταιρεία ‘ΥΑΦΑ Ποσειδών’ υπέβαλε αίτηση για αδειοδότηση Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) για τον IGI Poseidon, ώστε να προχωρήσει ανεξάρτητα από το  Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ). Η αίτηση χορήγησης άδειας ΑΣΦΑ αφορά στο ελληνικό τμήμα του έργου.

Δεν είναι τυχαίο ότι προ μηνός, ανώτατο στέλεχος της Gazprom  είχε δηλώσει στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ότι ο αγωγός Poseidon παραμένει ως μια από τις εναλλακτικές επιλογές που υπάρχουν για την επέκταση του Turkish Stream και την διοχέτευση ρωσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά. Άλλωστε,  οι τρεις πλευρές (Gazprom Edison και ΔΕΠΑ), τον Ιούνιο του 2017, είχαν συνάψει και σχετική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού Ποσειδών.

Στις 06.06.2018 είχε κατατεθεί από την «ΥΑΦΑ Ποσειδών Α.Ε.» στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της Ελλάδας (ΡΑΕ) και της Ιταλίας (ARERA) και αίτηση χορήγησης εξαίρεσης από ορισμένες διατάξεις της Οδηγίας 2009/73/ΕΚ, σχετικά με την πρόσβαση τρίτων στον αγωγό, τον κανονισμό τιμολόγησης και τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό. Σχετικά με την αίτηση για τη χορήγηση άδειας ΑΣΦΑ, αυτή υποβλήθηκε σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου 3428/2005 και τον ισχύοντα Κανονισμό Αδειών Φυσικού Αερίου (ΦΕΚ Β' 464/2010).

Ο αγωγός ΠΟΣΕΙΔΩΝ θα έχει σημείο εκκίνησης τα ελληνοτουρκικά σύνορα στην περιοχή των Κήπων και με δυτική όδευση θα διασχίζει την ενδοχώρα της Βορείου Ελλάδος και το Ιόνιο έως  τις ακτές της Ιταλίας, με το σημείο της προσαιγιάλωσης να χωροθετείται κοντά στο Οτράντο της Ιταλίας. Θα περιλαμβάνει την εγκατάσταση αγωγού, μετρητικών σταθμών, σταθμών συμπίεσης, βαλβιδοστασίων και άλλου εξοπλισμού.

Το χερσαίο τμήμα του θα εκτείνεται σε μήκος περίπου 760 χλμ., ακολουθώντας δυτική πορεία από τους Κήπους μέχρι το Φλωροβούνι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας. Το υποθαλάσσιο τμήμα του θα έχει μήκος περίπου 216 χλμ., μέχρι το σημείο προσαιγιάλωσης στην Ιταλία και τον μετρητικό σταθμό στην Περιφέρεια της Απουλίας (Οτράντο). Ο αγωγός επί ελληνικού εδάφους θα διασχίσει τις Περιφερειακές Ενότητες Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Κοζάνης, Γρεβενών, Τρικάλων, Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.

Ο IGI Poseidon θα  συνδέσει την Ελλάδα με το ιταλικό Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου, ενισχύοντας την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας μας, το ρόλο της ως κόμβου φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς και την ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς φυσικού αερίου. Το έργο έχει ως στόχο να προάγει τον ανταγωνισμό, την ευελιξία των συστημάτων μεταφοράς και την περαιτέρω ολοκλήρωση των περιφερειακών και ευρωπαϊκών ενεργειακών αγορών.