Φρένο στο Αρχικό Ράλι της Τουρκικής Λίρας στον Απόηχο της Νίκης του Ερντογάν

Φρένο στο Αρχικό Ράλι της Τουρκικής Λίρας στον Απόηχο της Νίκης του Ερντογάν
Επιμέλεια: Αδάμ Αδαμόπουλος
Δευ, 25 Ιουνίου 2018 - 15:12

Πρόσκαιρη αποδείχθηκε η άνοδος της τουρκικής λίρας μετά από τα αποτελέσματα των χθεσινών προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών στη χώρα. Συγκεκριμένα, η λίρα στις πρωινές συναλλαγές σημείωσε άνοδο 1,1% ενώ είχε φτάσει να ενισχύεται μέχρι και 1,8%, στο υψηλότερο επίπεδο των δύο εβδομάδων

Η αρχική ευφορία στις αγορές μεταστράφηκε προς το μέσον των συναλλαγών, με αποτέλεσμα η λίρα να υποχωρεί κατά 0,23% έναντι του δολαρίου και να διαμορφώνεται, ενδοσυνεδριακά, στις 4,68 λίρες, κάτι που συνιστά ποσοστιαία υποχώρηση ύψους 3% σε σχέση με το αρχικό υψηλό των 5,37 λιρών.

Οι αναλυτές είχαν προειδοποιήσει ότι αν και η νίκη του Ερντογάν θα παράσχει βραχυπρόθεσμη πολιτική σταθερότητα, πρέπει να γίνει σημαντική δουλειά για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

"Αν και το αποτέλεσμα είναι θετικό για την δημιουργία μιας σχετικά σταθερής κυβέρνησης, τα ρίσκα για την κεντρική τράπεζα και την νομισματική πολιτική, και ως εκ τούτου οι προοπτικές για τη λίρα, έχουν πολλαπλασιαστεί", αναφέρει αναλυτής της Commerzbank.

Επίσης αρκετοί είναι αυτοί που σχολιάζουν ότι οποιοδήποτε ράλι ανακούφισης για το νόμισμα θα είναι βραχύβιο, καθώς οι επενδυτές θα επιστρέψουν στις παρατεταμένες ανησυχίες για το τουρκικό νόμισμα.

"Στο παρελθόν, τα τουρκικά assets έχουν ανταποκριθεί θετικά σε πολιτικές εξελίξεις που θεωρήθηκαν ότι αυξάνουν την πολιτική σταθερότητα. Ωστόσο, τα σχόλια του προέδρου Ερντογάν για τη νομισματική πολιτική στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας –υπέρ των χαμηλότερων επιτοκίων και υπόνοιες ότι θα αναμειχθεί πιο ενεργά στη νομισματική πολιτική- έχουν εντείνει τις ανησυχίες για τη μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής στην περίπτωση επανεκλογής του", αναφέρει η Goldman Sachs σε note της πριν από τις εκλογές.

«Βραχυπρόθεσμα, οι αγορές ίσως θεωρήσουν καθησυχαστικό το γεγονός ότι αποφεύχθηκε η περίοδος πολιτικής αστάθειας», είχε δήλωσε νωρίτερα, οικονομολόγος της Capital Economics. «Αλλά το όποιο ράλι μπορεί γρήγορα να αντιστραφεί εάν ο πρόεδρος Ερντογάν χρησιμοποιήσει την ενισχυμένη θέση του για να επιδιώξει πιο χαλαρή δημοσιονομική και νομισματική πολική, όπως φοβόμαστε ότι είναι πιθανόν», προειδοποίησε ο ίδιος.

Ο Erdogan έχει περιγράψει τα υψηλά επιτόκια ως "τη μητέρα και τον πατέρα όλων των κακών". Οι επενδυτές έχουν εκφράσει ανησυχία ότι η προτίμησή του στα χαμηλότερα επιτόκια, αποτρέπει την κεντρική τράπεζα της χώρας από το να υποστηρίξει το νόμισμα και να χαλαρώσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Στα τελευταία 10 χρόνια, το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει τα τρία τέταρτα σχεδόν της αξίας του έναντι του δολαρίου. Η λίρα έχει σημείωσε απώλειες 17% έναντι του δολαρίου φέτος, κυρίως λόγω των ανησυχιών για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας εν όψει της αυξημένης επιρροής του Ερντογάν, που θέλει χαμηλότερα επιτόκια για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη.

"Η πρόσφατη αναταραχή στις αγορές σημαίνει ότι μια απότομη επιβράδυνση είναι στα χαρτιά", τόνισε οικονομολόγος της Capital Economics, ο Jason Tuvey. "Ο κίνδυνος που προκύπτει από τις εκλογές είναι πιο πιθανό να υλοποιηθεί μακροπρόθεσμα, συγκεκριμένα ο κίνδυνος η κυβέρνηση του Ερντογάν να πιέσει για μια πολύ πιο χαλαρή δημοσιονομική και νομισματική πολιτική".

Ο Ερντογάν βγήκε θριαμβευτής χθες βράδυ από τη μεγαλύτερη εκλογική πρόκληση που αντιμετώπισε εδώ και 15 χρόνια, εξασφαλίζοντας τις ενισχυμένες εκτελεστικές εξουσίες που εδώ και καιρό επεδίωκε.

Στις 10:31 ώρα Ελλάδας, η λίρα ενισχύθηκε κατά 1,5% στις 4,5920 λίρες ανά δολάριο από το κλείσιμο της Παρασκευής στις 4,6625. Νωρίτερα είχε διαμορφωθεί έως τις 4,5375 λίρες.

«Βραχυπρόθεσμα, οι αγορές ίσως θεωρήσουν καθησυχαστικό το γεγονός ότι αποφεύχθηκε η περίοδος πολιτικής αστάθειας», δήλωσε οικονομολόγος της Capital Economics.

«Αλλά το όποιο ράλι μπορεί γρήγορα να αντιστραφεί εάν ο πρόεδρος Ερντογάν χρησιμοποιήσει την ενισχυμένη θέση του για να επιδιώξει πιο χαλαρή δημοσιονομική και νομισματική πολική, όπως φοβόμαστε ότι είναι πιθανόν».

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης BIST 100 κατέγραψε άλμα 2,2% στις 97.964 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο άνω του 3,5% στο ξεκίνημα των συναλλαγών. Η απόδοση του 10ετούς τουρκικού ομολόγου υποχώρησε στο 16,07% από το 16,29% της Παρασκευής, ενώ η απόδοση του διετούς τίτλου υποχώρησε στο 18,84% από το 19,18%.

Οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά στην προοπτική μια σταθερής, αποτελεσματικής σχέσης μεταξύ του προέδρου και του νέου κοινοβουλίου, αν και παραμένουν οι ανησυχίες για τις δεσμεύσεις του Ερντογάν σε επίπεδο πολιτικής.

Η λίρα έχει σημείωσε απώλειες 17% έναντι του δολαρίου φέτος, κυρίως λόγω των ανησυχιών για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας εν όψει της αυξημένης επιρροής του Ερντογάν, που θέλει χαμηλότερα επιτόκια για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη.

(ΑΠΕ/ΜΠΕ)