Η Solar Power Europe παρουσίασε, την Τρίτη, τις προοπτικές της παγκόσμιας αγοράς ηλιακής Ενέργειας για την περίοδο 2018-2022. Η έκθεση επιβεβαιώνει ότι το 2017 ήταν ένα ακόμη σημαντικό έτος για τον ηλιακό τομέα και ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Συνολικά, το 2017 εγκαταστάθηκαν παγκοσμίως 99,1 GW, ενώ το 2018 η νέα εγκατεστημένη ισχύς αναμένεται να υπερβεί το όριο των 100 GW. Παράλληλα εκτιμάται ότι η ηλιακή ενέργεια πρόκειται να προσθέσει άλλα 621,7 GW μέχρι το 2022.

Ειδικότερα, έχοντας υπόψη τους δεσμευτικούς στόχους του 2020 για την ανάπτυξη της  ανανεώσιμης ενέργειας και τις πρόσφατες προσφορές για ηλιακή ενέργεια, η έκθεση προβλέπει, στην Ευρώπη, για φέτος αύξηση 45% και 58% για το 2019. Μάλιστα, φέτος εκτιμάται η προσθήκη 102,6 GW.

Από τη μία πλευρά, στο μετριοπαθές σενάριο της έκθεσης για το 2022, η Γερμανία αναμένεται να αποτελέσει την μεγαλύτερη ηλιακή αγορά στην Ευρώπη, μπροστά από τη Γαλλία και την Τουρκία. Για την Ελλάδα προβλέπεται αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης για την περίοδο 2018-2022, της τάξης του 10%.

Η πρόγνωση του καιρού για τις ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ 2018 και 2022 δείχνει ότι ο καιρός θα είναι ηλιόλουστος, με το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι η μόνη βροχερή ευρωπαϊκή χώρα και αναμένεται να αναπτυχθεί μόνο με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3% έως το 2022.  Η Γερμανία, η Γαλλία και η Τουρκία θα αποτελέσουν τις τρεις κορυφαίες αγορές ηλιακής ενέργειας, συνεισφέροντας τα μεγαλύτερα μερίδια της νέας ηλιακής δυναμικότητας μέχρι το 2022.

Από την άλλη πλευρά, το πιο φιλόδοξο σενάριο προϋποθέτει την εξάλειψη των εμπορικών φραγμών στην Ευρώπη και την κατάργηση των απαγορευτικών φόρων για την αυτοκατανάλωση / αποθήκευση. Παράλληλα, επισημαίνεται πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει μια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που να επιτρέπει αποδοτικές επενδύσεις.

Όλα τα σενάρια της έκθεσης παρουσιάζουν ισχυρότερη ανάπτυξη, σε αντίθεση με προηγούμενη μελέτη. Το πιθανό σενάριο για το 2021 είναι περίπου 13% υψηλότερο από τις προβλέψεις του περασμένου έτους με την έκθεση να εκτιμά ότι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ηλιακής ενέργειας, στην Ευρώπη, θα ανέρχεται στα 871 GW.

Ο πρόεδρος της Solar Power Europe, Christian Westermeier, σχολιάζοντας την έκθεση τόνισε πως «το 2017 ήταν ένα ακόμα ιστορικό έτος για τον ηλιακό τομέα. Περισσότερη ηλιακή φωτοβολταϊκή ισχύς εγκαταστάθηκε παγκοσμίως από οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία παραγωγής ενέργειας. Η ηλιακή ενέργεια μπορεί να γίνει η κυρίαρχη πηγή ενέργειας του 21ου αιώνα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας James Watson, σημείωσε πως αρκετές χώρες στρέφονται στην ηλιακή ενέργεια, υπογραμμίζοντας ότι «είναι η ώρα να βεβαιωθούμε ότι δημιουργούμε το σωστό κανονιστικό πλαίσιο για την ηλιακή ενέργεια, την αποθήκευση και τις σχετικές τεχνολογίες. Πρέπει να καταργηθούν οι φραγμοί στην ηλιακή ανάπτυξη». Χαρακτήρισε δε επιζήμια για την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας τα τιμολόγια εισαγωγής στην ηλιακή ενέργεια που βλέπουμε στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Τέλος, ο επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών της αγοράς στην Solar Power Europe, Michael Schmela, τόνισε πως οι επιδόσεις της Ευρώπης βελτιώθηκαν, προσθέτοντας 9,2 GW 2017, αύξηση της τάξης του 30% σε σύγκριση με τα 7 GW που εγκαταστάθηκαν το προηγούμενο έτος. Οι εκτιμήσεις αυτές έρχονται λίγες ημέρες μετά την υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του στόχου για αύξηση στο ενεργειακό μείγμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2030, σε ποσοστό 32% Παράλληλα, θα δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες, εταιρείες και κοινότητες να παράγουν, να καταναλώνουν, να αποθηκεύουν και να πωλούν ενέργεια.