Το ενδεχόμενο να αναλάβει η Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) το έργο της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, μέσω εταιρείας συμβούλου, αποκάλυψε στη Βουλή ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Νίκος Μπουλαξής, στον απόηχο του τελεσίγραφου που έθεσε η αρχή στην κοινοπραξία EuroΑsia και στον ΑΔΜΗΕ για να προχωρήσουν από κοινού στην υλοποίηση του έργου

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του πρώην υπουργού Ανάπτυξης της Ν.Δ. Κώστα Σκρέκα ο κ. Μπουλαξής ανέφερε ότι στο άρθρο 22 της Οδηγίας 72 προβλέπεται η δυνατότητα του Ρυθμιστή να αναλάβει την κατασκευή αυτής της διασύνδεσης. Εξήγησε δε ότι αυτό επιτρέπεται εάν ο Ρυθμιστής βλέπει ότι κάποιο έργο «κολλάει» και υπάρχει αντικειμενική αδυναμία υλοποίησης, καθώς και ευθύνες εκείνου ο οποίος έχει αναλάβει να το υλοποιήσει. Σημείωσε, μάλιστα, ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο Ρυθμιστής έχει δύο-τρεις επιλογές, μία από τις οποίες είναι και να κάνει διαγωνισμό για την κατασκευή του έργου.

Ο κ. Μπουλαξής παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι στην Ευρώπη δεν έχει εφαρμοστεί κάτι ανάλογο από άλλον ρυθμιστή. «Συνήθως οι ρυθμιστές επιβάλλουν στους διαχειριστές να φτιάξουν τις διασυνδέσεις και τα έργα γενικά της μεταφοράς», είπε και άφησε να εννοηθεί ότι αυτή τη στιγμή η ΡΑΕ δεν έχει τη δυναμικότητα, το προσωπικό και τον χρόνο για να πάει σε αυτήν τη λύση. «Χρειάζεται χρόνος για να προσλάβει κάποιον σύμβουλο που θα τη βοηθήσει να το κάνει», συμπλήρωσε.

Πάντως, ο κ. Μπουλαξής ανέφερε ότι ο πιο σύντομος τρόπος για να γίνει η διασύνδεση είναι να έρθουν σε συμφωνία EuroAsia και ΑΔΜΗΕ. «Νομίζω ότι εάν τα βρουν οι δύο εταιρείες, ο ΑΔΜΗΕ και ο EuroAsia Interconnector, επειδή έχουν προχωρήσει ήδη σε αδειοδοτήσεις και έχουν φτάσει σε ένα ώριμο στάδιο -κοντεύουν να βγουν οι περιβαλλοντικοί όροι- είναι ο καλύτερος δρόμος για να γίνει πιο σύντομα η διασύνδεση», είπε.

Τόνισε δε ότι άπαξ και επιτευχθεί συμφωνία η διασύνδεση μπορεί να γίνει «με μια πίεση» ακόμη και εντός του 2021, αν και ο ΑΔΜΗΕ εκτιμά ότι η διασύνδεση είναι εφικτή το 2022. «Εμείς πιέζουμε για τα βρουν. Δεν ξέρω αν ο λόγος είναι η μετοχική σύνθεση ή κάτι άλλο, αλλά τους έχουμε δώσει συγκεκριμένους χρόνους για να τα βρουν», είπε σχετικά ο κ. Μπουλαξής και υπογράμμισε ότι στις επόμενες ημέρες λήγουν οι προθεσμίες που έχει δώσε η ΡΑΕ.

(«Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ», 20/06/2018)