Συμφωνία ΔΕΠΑ – Shell: 39 Εκατ. Ευρώ για την ΕΠΑ Αττικής, 111 Εκατ. Ευρώ για την ΕΔΑ Αττικής

Συμφωνία ΔΕΠΑ – Shell: 39 Εκατ. Ευρώ για την ΕΠΑ Αττικής, 111 Εκατ. Ευρώ για την ΕΔΑ Αττικής
energia.gr
Τετ, 20 Ιουνίου 2018 - 07:52

Αποκλειστικό energia.gr: Η εξαιρετικά δύσκολη συμφωνία ΔΕΠΑ – Shell έκλεισε μετά από πολύμηνη διαπραγμάτευση και έντονες διαφωνίες που, πολλές φορές, έφεραν το ντιλ στην κόψη του ξυραφιού. Το τίμημα κλείδωσε τελικά στα 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 39 εκατ. ευρώ για την ΕΠΑ Αττικής και 111 εκατ. ευρώ για την ΕΔΑ Αττικής.

Όπως σχολιάζουν πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις, πρόκειται για ένα πολύ καλό τίμημα. «Για την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας είχε υπογραφεί συμφωνία στα 57 εκατ. ευρώ για τη μεταβίβαση του 51% που κατείχε η ΔΕΠΑ στην ΕΝΙ. Για την αντίστοιχη ΕΠΑ της Αττικής το ντιλ έκλεισε στα 39 εκατ. ευρώ, οπότε θα μπορούσε κανείς να πει ότι αγοράστηκε φθηνά. Σε κάθε περίπτωση το τελικό τίμημα των 150 εκατ. ευρώ τοποθετείται χαμηλά εντός του φάσματος που είχαν ορίσει οι δύο χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι Rothschild και Alpha Bank καθώς και ο ανεξάρτητος εκτιμητής Eurobank», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Πέρα από τις σκληρές διαπραγματεύσεις για το τίμημα, η ανυποχώρητη στάση της Shell σε διάφορα επιμέρους ζητήματα, έφερε πολλές φορές το ντιλ στο χείλος του γκρεμού. Μάλιστα, δύο σημαντικά “αγκάθια” έκλεισαν την τελευταία στιγμή.

Πρόκειται για τις διασφαλίσεις που θα παρέχει η Shell για προβλήματα τα οποία ενδέχεται να εμφανιστούν μελλοντικά, και για το θέμα της δραστηριοποίησής της στην ελληνική αγορά. Οι νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις φτάνουν τα 150 εκατ. ευρώ. Η ΔΕΠΑ θα έχει το δικαίωμα να στραφεί νομικά κατά της Shell για ένα διάστημα 13 ετών. Τις διασφαλίσεις θα αναλάβει μεγάλη εταιρεία του ομίλου και όχι η εταιρεία ειδικού σκοπού με την οποία η Shell συμμετέχει στις ΕΠΑ και ΕΔΑ, καθώς αυτή μετά την πώληση δεν έχει λόγο ύπαρξης και θα μπορούσε ενδεχομένως να πτωχεύσει.

Για την απαίτηση της ελληνικής πλευράς, να αποκλείσει τα επόμενα χρόνια τη δραστηριοποίηση της Shell στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου, ανταγωνιστικά της ΕΠΑ Αττικής, συμφωνήθηκε «εμπάργκο» τριετίας. Οι Ολλανδοί αρχικά απαιτούσαν ο ...αποκλεισμός να αφορά μόνο στην Αττική, όμως τελικά αποδέχθηκαν ότι καμία εταιρεία της δεν θα δραστηριοποιηθεί, ανά την Ελλάδα, στο λιανεμπόριο φυσικού αερίου για όλες τις κατηγορίες πελατών (οικιακούς, βιομηχανικούς κλπ).

Χθες, με κλεισμένη τη συμφωνία, συγκλήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο την ενέκρινε και την παρέπεμψε στη γενική συνέλευση των μετόχων. Τους επόμενους μήνες, οι συμφωνίες με ENI και Shell θα περάσουν για έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Για την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας η υπόθεση αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί στα μέσα του καλοκαιριού, ενώ για τις δύο εταιρείες της Αττικής τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.