Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, είχε σήμερα ο ανώτερος αντιπρόεδρος της Total για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, Στεφάν Μισιέλ.

Στη συνάντηση, παρών στην οποία ήταν και ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, συζητήθηκαν οι κινήσεις για σημαντική αύξηση της παρουσίας του γαλλικού κολοσσού, σε συνεργασία με την ιταλική ΕΝΙ, στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Λακκοτρύπης, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης ανέφερε ότι η επέκταση του ενδιαφέροντος θα γίνει με διάφορους τρόπους, χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες.

Ερωτηθείς αν το ενδιαφέρον του γαλλικού ομίλου είναι πέραν του τεμαχίου 8, δήλωσε: «Υπάρχει ενδιαφέρον ευρύτερα».

Ο υπουργός Ενέργειας πρόσθεσε ότι με την Τοταl συζητήθηκε και η ανακάλυψη στο τεμάχιο 6, καθώς και η εργασία που γίνεται για να οριστικοποιηθεί το μέγεθος της ποσότητας φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί.

Σε ερώτηση εάν η εταιρεία ενδιαφέρεται και για υγροποίηση και για τερματικά, ο κ. Υπουργός είπε ότι «δεν έχουμε συζητήσει τρόπους εκμετάλλευσης, ειδικά της ανακάλυψης, διότι πρέπει πρώτα να εκτιμηθεί το μέγεθός της και να φθάσουμε σε έναν οριστικό αριθμό. Αλλά από συζητήσεις που είχαμε στο παρελθόν, η εταιρεία είναι έτοιμη να προχωρήσει με τις απαραίτητες επενδύσεις για τον βέλτιστο τρόπο αξιοποίησης των ανακαλύψεων ή των μελλοντικών ανακαλύψεων».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι δεν συζητήθηκε σήμερα το ερευνητικό πρόγραμμα της εταιρείας.

Κληθείς να πει πότε θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για επικύρωση η αίτηση της Total για συνεργασία με την ΕΝΙ στο τεμάχιο 8, είπε ότι «το θέμα έπρεπε βάσει νόμου να σταλεί στη συμβουλευτική επιτροπή για υδρογονάνθρακες. Έχει σταλεί, η Επιτροπή ζητά κάποιες τυπικές διευκρινίσεις από την εταιρεία και ακολούθως, το θέμα θα έρθει στο Υπουργικό Συμβούλιο για τελική απόφαση».

Αναλυτές εκτιμούν ότι το ενδεχόμενο επιτυχούς κατάληξης της συμφωνίας θα δημιουργήσει νέα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά δεδομένα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για Ιταλία και Γαλλία.

Υπενθυμίζεται ότι το τεμάχιο 8, όπως και το 3, διεκδικεί και η Τουρκία. άλιστα σχεδόν ολόκληρο το τεμάχιο 8 περιλαμβάνεται στους παράτυπους χάρτες της Τουρκίας, με τον ισχυρισμό ότι πρόκειται δήθεν για περιοχή συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων.

Το τεμάχιο 3, εξάλλου, βρέθηκε τον Φεβρουάριο στο επίκεντρο της τουρκικής προκλητικότητας, με την παρεμπόδιση του πλωτού γεωτρύπανου Saipem 12000 προς τον στόχο "Σουπιά" για τη διενέργεια γεώτρησης.