Διαβεβαιώσεις Από την Κομισιόν Απαιτεί η Ρωσία για να Προχωρήσει στην Κατασκευή της Δεύτερης Γραμμής του Turkish Stream

Διαβεβαιώσεις Από την Κομισιόν Απαιτεί η Ρωσία για να Προχωρήσει στην Κατασκευή της Δεύτερης Γραμμής του Turkish Stream
energia.gr
Δευ, 18 Ιουνίου 2018 - 12:04

Μόνο αν λάβει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει η Ρωσία στην κατασκευή της δεύτερης γραμμής του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, και η οποία θα διασχίσει την Μαύρη Θάλασσα, ώστε μέσω της Τουρκίας να προμηθεύσει αέριο τις γειτονικές χώρες. Αυτό τόνισε, σε πρόσφατες δηλώσεις του στην Αθήνα, ο πρέσβης της Ρωσίας στην ΕΕ Βλαντιμίρ Τσίζωφ

Ειδικότερα, μιλώντας στο ευρωπαϊκό ειδησεογραφικό δίκτυο New Europe και τον δημοσιογράφο Κωστή Γερόπουλο, στις 15 Ιουνίου στο Λαγονήσι, ο Ρώσος διπλωμάτης υπογράμμισε ότι «η πρώτη γραμμή του Turkish Stream έχει σχεδόν ολοκληρωθεί», και η οποία προορίζεται για τους Τούρκους καταναλωτές. «Η δεύτερη γραμμή, δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Αλλά θα την κατασκευάσουν με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις ποσότητες ρωσικού αερίου που, μέσω του νέου αγωγού, προορίζονται για τη Νότια και Νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Δεν θέλουμε επανάληψη όσων έγιναν με τον South Stream πριν από λίγα χρόνια, το ξέρετε αυτό», επισήμανε ο Chizhov. Υπενθυμίζεται ότι, tον Δεκέμβριο του 2014, η Gazprom εγκατέλειψε το πρότζεκτ της κατασκευής του αγωγού South Stream, λόγω των προσπαθειών της Κομισιόν να το μπλοκάρει επικαλούμενη τη μη συμμόρφωσή του με το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο της ΕΕ.

Κάθε γραμμή του Turkish Stream θα έχει χωρητικότητα 15,75 bcm φυσικού αερίου ετησίως. Η South Stream Transport BV, θυγατρική της Gazprom, είναι υπεύθυνη για την κατασκευή του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου, η οποία ξεκίνησε στις 7 Μαΐου 2017.

«Είμαστε σε συνομιλίες με όλους», δήλωσε ο Τσίζωφ, ερωτηθείς αν η Ρωσία συζητά με την Ελλάδα για το αν η χώρα μας θα μπορούσε, μέσω του Turkish Stream, να είναι μια χώρα διαμετακόμισης για το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι, όπως ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα η βουλγαρική κυβέρνηση, μετά από συνάντησή που είχαν στη Σόφια ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσωφ και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, η δεύτερη γραμμή του αγωγού θα διέλθει από τη Βουλγαρία. 

Ας σημειωθεί ότι και άλλες χώρες των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής βλέπουν θετικά τη διέλευση του Turkish Stream από το έδαφός τους και την, μέσω αυτού προμήθεια, φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Στα τέλη Μαΐου, ο Σέρβος Υπουργός Ενέργειας, Αλεξάνταρ Άντιτς δήλωσε ότι η Σερβία ελπίζει σε προμήθεια ποσοτήτων αερίου μέσω του Turkish Stream, καθώς και να γίνει χώρα διέλευσης του αγωγού.

Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σζιτζιάτο δήλωσε, την περασμένη εβδομάδα, ότι η κυβέρνηση της χώρας του ελπίζει να ξεκινήσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Βουλγαρίας και της Σερβίας διά του αγωγού Turkish Stream.

Η Ουγγαρία ελπίζει ότι η Βουλγαρία θα πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες επενδύσεις για την παράδοση του φυσικού αερίου στη Σερβία και στη συνέχεια στο ευρωπαϊκό δίκτυο, δήλωσε ο Σζιτζάρτο μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ενέργειας της Σερβίας Αλεξάνταρ Άντιτς και τη Βουλγάρα Υπουργό Ενέργειας Τεμένουζκα Πέτκοβα στο Βελιγράδι.

«Η νέα διαδρομή θα αποτελέσει σημαντική συμβολή στην ασφαλή παροχή ενέργειας στην περιοχή μας και ελπίζουμε ότι θα έχει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε ο Ούγγρος ΥΠΕΞ.