«Πράσινα» Έργα από την Ένωση Αγρινίου – Συγκροτήθηκαν Δύο Ενεργειακές Κοινότητες

«Πράσινα» Έργα από την Ένωση Αγρινίου – Συγκροτήθηκαν Δύο Ενεργειακές Κοινότητες
του Δημήτρη Αβαρλή
Δευ, 18 Ιουνίου 2018 - 08:08

Με στόχο να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός - Ένωση Αγρινίου συγκρότησε δύο ενεργειακές κοινότητες και έχει καταθέσει φάκελο στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την αδειοδότηση 34 έργων, συνολικής ισχύος 168 MW.

Ειδικότερα, η Ένωση Αγρινίου αναμένεται να αξιοποιήσει την αιολική ενέργεια, κατασκευάζοντας ανεμογεννήτριες. Στο παρελθόν, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την ηλιακή ενέργεια είχε κατασκευάσει 500 αγροτικά πάρκα στην Αιτωλοακαρνανία. Στόχος της Ένωσης είναι να συμμετέχουν στις ενεργειακές κοινότητες, γύρω στα 2.000 μέλη που θα μοιραστούν την παραγόμενη ενέργεια.

Μιλώντας στο Energia.gr, ο πρόεδρος της Ένωσης, Θωμάς Κουτσουπιάς, τονίζει πως «κάνουμε ένα μεγάλο έργο, με τον παραγόμενο πλούτο να μένει στην τοπική κοινωνία. Το έργο θα βοηθήσει στην γενικότερη ανάπτυξη του τόπου και θέλουμε ο πλούτος που παράγεται να μην μοιράζεται σε ένα ή δύο ανθρώπους, αλλά να μοιράζεται σε 2.000 ανθρώπους, κάτι που θα είναι τεράστια ανάσα για την κοινωνία».  Η Ένωση σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει πως ζητούμενο είναι οι παραγωγοί «να επωφεληθούν από το όλο καινοτόμο εγχείρημα, το οποίο και ανοίγει ένα νέο πεδίο παραγωγής ενέργειας μέσω ΑΠΕ».

Παράλληλα, ο κ. Κουτσουπιάς γνωστοποίησε πως υπάρχει η πρόθεση να αξιοποιηθούν και άλλοι ενεργειακοί πόροι, όπως τα υπολείμματα των αγροτικών δραστηριοτήτων, δηλαδή τα κλαδέματα. Πιο συγκεκριμένα, σχεδιάζεται μια μονάδα που θα παράγει ηλεκτρικό ρεύμα.

Υπενθυμίζεται, πως τους τελευταίους μήνες έχει ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα uP running «Επιδεικτικές δράσεις συλλογής και διαχείρισης κλαδεμάτων, για την ενεργειακή αξιοποίηση του δυναμικού των κλαδεμάτων, που βρίσκονται στα χωράφια». Ειδικότερα, εφαρμόζονται πέντε πιλοτικές δράσεις σε συνεταιρισμούς (ΒΑΕΝΙ Νάουσας, Ένωση Αγρινίου, Α.Σ. Αιχμέας Λιβαδειάς, Α.Ο.Σ. Κορωπίου, Ε.Α.Σ. Λακωνίας) και παρέχεται τεχνική υποστήριξη για τη συλλογή και τη χρήση βιομάζας, εξοπλισμού, πιλοτική επίδειξη της συνολικής αλυσίδας (συλλογή, επεξεργασία και καύση).

Ο πρόεδρος της Ένωσης επισημαίνει, επίσης, ότι η συγκεκριμένη δράση είχε θετικό αντίκτυπο και το επόμενο διάστημα θα αξιοποιηθούν τα κλαδέματα συνολικότερα στην Αιτωλοακαρνανία τα οποία, όπως αναφέρει, είτε χάνονται, είτε καίγονται στα χωράφια. Να σημειωθεί, πως στην Ευρώπη υπάρχουν δύο αξιοπρόσεκτα παραδείγματα αξιοποίησης των κλαδεμάτων. Στην Ισπανία, σε μια μικρή πόλη αρκετοί φορείς συνεργάζονται για τη στήριξη του δημοτικού συστήματος τηλεθέρμανσης, αξιοποιώντας 225 τόνους κλαδεμάτων, ανά έτος. Ενώ, στη γειτονική Ιταλία και συγκεκριμένα τη Σικελία, έχει δημιουργηθεί μια μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 1MW, η οποία τροφοδοτείται από κλαδέματα ελαιόδεντρων.