Δράσεις για τη βιώσιμη αξιοποίηση των θαλάσσιων πόρων από τη θαλάσσια και ναυτιλιακή βιομηχανιών, την προστασία της βιοποικιλότητας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στις κλιματικές μεταβολές, προωθεί το πρόγραμμα με τίτλο Sustainable European aquaculture 4.0: nutrition and breeding

Το πρόγραμμα αυτό (Blue Growth), που εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020 – Κοινωνικές Προκλήσεις», έχει συνολικό προϋπολογισμό 6 εκατομμύρια ευρώ και προσφέρει 70% χρηματοδότηση (100% σε νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) σε νέες προσεγγίσεις υπεύθυνης διαχείρισης των θαλάσσιων πόρων για υγιείς, παραγωγικές, ασφαλείς, και ανθεκτικές θάλασσες και ωκεανούς, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος, τη ρύθμιση του κλίματος και την οικονομία.

Συνολικά, το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» θέτει ως κεντρικό άξονα δράσεων την ενίσχυση του τομέα ανάπτυξης τεχνολογιών και προϊόντων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της προστασίας του περιβάλλοντος, της ευρύτερης έρευνας και των υψηλών τεχνολογιών.

Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση εφόσον ανήκουν σε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιώτες μπορούν επίσης να συμμετέχουν με μεμονωμένη προσφορά. Τέλος, το πρόγραμμα είναι ανοιχτό και σε μη Κερδοσκοπικούς ή μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς, σε Εκπαιδευτικά Ιδρύματα καθώς επίσης σε Ερευνητές και Ερευνητικά Κέντρα.

Μεταξύ των δημόσιων φορέων συμπεριλαμβάνονται οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα Επιμελητήρια, η Κεντρική Κυβέρνηση και οι Κρατικοί Οργανισμοί και Επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα έχει προθεσμία υποβολής την 23/01/2019.

(www.euractiv.gr, 15/06/2018)