«Κράμερ Εναντίον Κράμερ»: Έμμεση Κριτική εκ των Έσω στην Μέρκελ για τις Μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη

«Κράμερ Εναντίον Κράμερ»:  Έμμεση Κριτική εκ των Έσω στην Μέρκελ για τις Μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη
energia.gr
Τετ, 13 Ιουνίου 2018 - 20:06

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών προέτρεψε σήμερα τη χώρα του να σταματήσει να είναι "τσιγκούνα" στις συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη, σε μια έμμεση κριτική προς την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ που τάσσεται υπέρ της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας

"Η αποταμίευση είναι αρετή, αλλά η φιλαργυρία είναι ένας κίνδυνος για αυτό που θέλουμε να αποκτήσουμε και να οικοδομήσουμε, δηλ. την ενότητα και την ισχύ της Ευρώπης", ανέφερε σήμερα ο Μάας σε ομιλία του στο Βερολίνο.

Ένα σχόλιο που στοχεύει έμμεσα τη Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία δείχνει απροθυμία να χαλαρώσει τα λουριά της δημοσιονομικής πειθαρχίας χάριν των επενδύσεων στην Ευρώπη, παρά τα μεγάλα εμπορικά και δημοσιονομικά πλεονάσματα και τις εκκλήσεις προς αυτή την κατεύθυνση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Υιοθετώντας από την πλευρά του την έκκληση του Μακρόν για μια συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε τομείς όπως της οικονομίας, του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της ασφάλειας –που έτυχε ψυχρής υποδοχής από τη Μέρκελ--, ο Χάικο Μάας έκρινε πως το Βερολίνο πρέπει να επιδείξει τόλμη.

"Όλα αυτά μπορούν να επιτύχουν μόνο σε μια ριζοσπαστική συμμαχία με τη Γαλλία", είπε. Ο Γάλλος πρόεδρος "έκανε φιλόδοξες προτάσεις για το μέλλον της Ευρώπης, για εμένα είναι σαφές πως η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από ένα μεγάλο ‘ναι’", δήλωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας.

"Δεν είναι ανάγκη να είμαστε σύμφωνοι σε όλες τις λεπτομέρειες στην αρχή της συζήτησης, αλλά ακριβώς λόγω της αβεβαιότητας της διατλαντικής σχέσης, δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι εργαζόμαστε χέρι με χέρι", συνέχισε.

Μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση της Ευρώπης είναι ακόμη πιο απαραίτητη μετά την άνοδο στην εξουσία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο "Ο Ατλαντικός Ωκεανός διευρύνθηκε", είπε.

Οι Ευρωπαίοι οφείλουν στο πλαίσιο αυτό να δημιουργήσουν ένα "αντίβαρο (…) όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες περνάνε την κόκκινη γραμμή" είπε ο Μάας.

Το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν ακόμη διαφορές για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη. Η Μέρκελ δέχθηκε έπειτα από πολλή διστακτικότητα την αρχή ενός επενδυτικού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης τον οποίο όμως δεν σκοπεύει να το εξοπλίσει παρά με μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, την ώρα που ο Εμανουέλ Μακρόν ζητούσε αρχικά πολλές εκατοντάδες δισεκατομμύρια.

(www.capital.gr, 13/06/2018)