Ολιγοήμερη θα είναι η παράταση για το κλείσιμο της συμφωνίας ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και τη Shell, για την εξαγορά του 49% και του μάνατζμεντ της ΕΠΑ Αττικής

Έτσι, παρόλο που κυβέρνηση και θεσμοί είχαν καταλήξει σε χρονοδιάγραμμα που τοποθετούσε την οριστικοποίηση της συμφωνίας μέχρι τις 6 Ιουνίου, πηγές της ΔΕΠΑ αναφέρουν πως θα κλείσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών θα γίνει έως το τέλος Ιουνίου, καθώς το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα είναι αρκετό για την έγκριση της συμφωνίας από τα Δ.Σ. των δύο εταιρειών.

Οι κύκλοι της ΔΕΠΑ επιβεβαιώνουν πως οι δύο πλευρές έχουν βρει τη «χρυσή τομή» στα βασικά και πιο κρίσιμα σημεία, όπως για παράδειγμα στο ύψος του τιμήματος.

Ωστόσο, ένα από τα βασικά «αγκάθια» που παραμένει ακόμη αφορά το γεγονός ότι η εταιρεία ζητά από τη Shell να δεσμευθεί η ίδια ή κάποια θυγατρική της έναντι οποιωνδήποτε τυχόν εκκρεμοτήτων ανακύψουν στο μέλλον, για το χρονικό διάστημα που ήταν «παρούσα» στην ΕΠΑ.

Το αίτημα της ΔΕΠΑ προέρχεται από το γεγονός ότι η Shell συμμετέχει στην ΕΠΑ Αττικής μέσω μίας εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV), τη λειτουργία της οποίας θα μπορούσε να παύσει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Επομένως, αν δεν υπάρχει δέσμευση της ίδιας ή μίας θυγατρικής της, τότε θα απαλλαχθεί από κάθε μελλοντική εκκρεμότητα που ενδεχομένως προκύψει (π.χ. μία αγωγή εναντίον της ΕΠΑ).

Ο τρόπος συμμετοχής της Shell σημαίνει επίσης πως νομικά η συμφωνία αποχώρησης από την εγχώρια λιανική αγορά θα αφορά την SPV, κάτι που συνεπάγεται πως η πολυεθνική εταιρεία θα μπορούσε μέσω κάποιου άλλου σχήματος να «επιστρέψει» οποιαδήποτε στιγμή στην Ελλάδα. Έτσι, με δεδομένο πως η εξαγορά του 49% της ΕΠΑ και η καταβολή του σχετικού τιμήματος γίνεται ακριβώς στο πλαίσιο της απόσυρσης της Shell από την Ελλάδα, η ΔΕΠΑ ζητά επίσης να περιληφθούν στη συμφωνία εχέγγυα, τα οποία θα διασφαλίζουν πως δεν θα επαναδραστηριοποιηθεί στη χώρα μας για ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Παρόλο που προσώρας η Shell δεν έχει συναινέσει στα παραπάνω αιτήματα, οι κύκλοι της ΔΕΠΑ εκτιμούν πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα βρεθεί μία φόρμουλα που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Μάλιστα, υποστηρίζουν πως αυτό θα είχε ήδη συμβεί, αν η οργανωτική δομή της πολυεθνικής εταιρείας δεν καθιστούσε αρκετά χρονοβόρα την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

(www.naftemporiki.gr)