Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η κυβέρνηση Φιλίπ δίνουν νέα ώθηση στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, με στόχο τη χρηματοδότηση επενδύσεων στον τομέα της τεχνολογίας αιχμής, αίροντας τα νομικά εμπόδια για τη μείωση του ρόλου του κράτους σε στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα τροποποιήσει τη νομοθεσία που απαγορεύει στο κράτος να πουλήσει μετοχές της εταιρείας διαχείρισης του αερολιμένα του Παρισιού Aéroports de Paris SA, του εθνικού διαχειριστή τυχερών παιγνίων La Française des Jeux, καθώς και της κρατικής εταιρείας ενέργειας Engie SA. Γάλλοι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι το δημόσιο θα αρχίσει να πωλεί ποσοστό των μετοχών των συγκεκριμένων εταιρείών μέσα στο 2019, προκειμένου να μειώσει το δημόσιο χρέος και να χρηματοδοτήσει ένα κρατικά ελεγχόμενο ταμείο για την καινοτομία. 

"Είναι ζωτικής σημασίας να αναπροσδιορίσουμε τον ρόλο του κράτους στην οικονομία μας. Θέλουμε ένα κράτος το οποίο είναι ικανοποιημένο με το να εισπράττει μερίσματα ή ένα κράτος με στρατηγική που να προετοιμάζει το μέλλον;", τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη την Τετάρτη.

Οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν "ταμπού" σε μια χώρα όπου το κράτος έχει παραδοσιακά ισχυρό ρόλο σε επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας.

Ο 40χρονος πρόεδρος Μακρόν θεωρεί ότι οι φιλικές προς το επιχειρείν μεταρρυθμίσεις του θα "ανταμειφθούν" μέσω της αύξησης των επενδύσεων, της τόνωσης της ανάπτυξης και τελικά της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

(από www.capital.gr, 13/06/2018)