Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται ότι θα έχουν οριστικοποιηθεί και εγκριθεί οι λίστες με τα μέλη που θα αποτελούν τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο αποεπενδυόμενων επιχειρήσεων Μελίτης και Μεγαλόπολης, για τις οποίες έχει ήδη δημοσιευθεί πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. 

Όσον αφορά στις προσδοκίες για επιτυχία του διαγωνισμού πώλησης των λιγντικών μονάδων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, μιλώντας χθες Τρίτη σε δημοσιογράφους - στο περιθώριο της τελετής υπογραφής δανειακής σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων - και αναφερόμενος στην ανοιχτή δήλωση του Ευ. Μυτιληναίου ότι θα είναι παρών στην πρώτη φάση της διαδικασίας,  υπογράμμισε ότι «άνοιξε μια χαραμάδα». Επανέλαβε ωστόσο τη σημασία να συμμετάσχει στον διαγωνισμό η ελληνική βιομηχανία. Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα για την πώληση των λιγνιτών, ο κ. Παναγιωτάκης επεσήμανε ότι θα τηρηθεί.

 

Διακοπή ηλεκτροδότησης στους μπαταξήδες ΤΟΕΒ

Σχετικά με τα χρέη των 40 εκατ. ευρώ από τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) της χώρας, ο κ. Παναγιωτάκης, άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν σκέψεις για διακοπή της ηλεκτροδότησης στους τέσσερις οργανισμούς της Αιτωλοακαρνανίας, οι οφειλές των οποίων αντιστοιχούν στο 20% του συνόλου των χρεών.

Παρά τη 10ήμερη διορία και την παράταση που δόθηκε, αρκετοί ΤΟΕΒ δεν συμμορφώθηκαν, ενώ άλλοι ζήτησαν εξόφληση ακόμη και σε 100 δόσεις, προοπτική που βρίσκει αντίθετη τη ΔΕΗ.  Πάντως, οι διοικήσεις αρκετών οργανισμών δρομολογούν προσφυγή στη Δικαιοσύνη, με την ελπίδα να δικαιωθούν καθώς, όπως υποστηρίζουν,  κινδυνεύουν με καταστροφή χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών. Σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΗ, πρόκειται για συσσωρευμένες οφειλές πολλών χρόνων, που οι διοικήσεις τους αποφεύγουν να διευθετήσουν και «εκβιάζουν» επικαλούμενοι τις αρδευτικές ανάγκες, ειδικά κατά τη θερινή περίοδο. Όπως, αναφέρουν «οι αγρότες είναι επαγγελματίες με δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις για τη λειτουργία των δραστηριοτήτων τους».

 

Εντός της εβδομάδας η έγκριση αναχρηματοδότησης δανείων

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται και η ολοκλήρωση της συμφωνίας της ΔΕΗ με τις πέντε πιστώτριες τράπεζες για την αναχρηματοδότηση δανείων ύψους 1,475 δισεκ. ευρώ (1,3 δισεκ. ευρώ, συν επιπλέον 175 εκατ. ευρώ). Η συμφωνία έχει εγκριθεί από την Εθνική Τράπεζα και θα ακολουθήσουν οι άλλες τέσσερις. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, εξασφαλίστηκε γραμμή χρηματοδότησης ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ για το 2019, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν, εφόσον χρειαστεί, για την αποπληρωμή δόσης του ομολογιακού δανείου.

Σχετικά με την υπογραφή δανειακής σύμβασης 45 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, μεταξύ της επιχείρησης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), αυτή αποτελεί μέρος της συνολικής χρηματοδότησης των 85 εκατ. ευρώ. Η ΕΤΕπ θα χρηματοδοτήσει το 50% του νέου προγράμματος επενδύσεων στο δίκτυο ηλεκτρισμού ύψους 170 εκ. ευρώ του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά καθώς και για την καλύτερη παροχή ανανεώσιμης ενέργειας από το εθνικό δίκτυο.