Η ρωσική Gazprom και η αυστριακή OMV επέκτειναν μέχρι το 2040 τη σύμβαση για την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Gazprom.

Ο Αλεξέι Μίλερ, πρόεδρος της Gazprom και ο Ράινερ Σίλε, πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου της OMV, υπέγραψαν στη Βιέννη σχετική συμφωνία για την επέκταση της ισχύουσας σύμβασης παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στην Αυστρία. Η σύμβαση μεταξύ της Gazprom Export και της OMV Gas Marketing & Trading αρχικά έληγε το 2028, ενώ με τη νέα επέκταση που συμφωνήθηκε θα είναι σε ισχύ έως το 2040.

Η συμφωνία υπογράφηκε παρουσία του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ομοσπονδιακού Καγκελαρίου της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς και η τελετή υπογραφής ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο εορτασμών για τη συμπλήρωση 50 χρόνων προμήθειας ρωσικού αερίου στην Αυστρία.

«Η υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της αυξανόμενης ανάγκης εισαγωγών φυσικού αερίου τόσο στην Αυστρία, όσο και γενικά στην Ευρώπη. Μίας ανάγκης την οποία η Gazprom είναι σε θέση να ικανοποιήσει. Υλοποιώντας το σχέδιο για την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, θα καταστήσουμε τις παραδόσεις αε΄ριου περισσότερο αξιόπιστες προς όφελος των καταναλωτών», δήλωσε ο Μίλερ.

«Μέχρι το 2030 η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εισαγάγει περισσότερο από το 80% του φυσικού αερίου που χρειάζεται. Η επέκταση της παρούσας σύμβασης προμήθειας θα επιτρέψει την επαρκή τροφοδοσία της Αυστρίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών παρά την αυξανόμενη ζήτηση. Παράλληλα, θα μας επιτρέψει να μειώσουμε τις εκπομπές άνθρακα», σημείωσε ο Σίλε.

Η OMV είναι ο κύριος εταίρος της Gazprom στην Αυστρία. Οι εταιρείες συνεργάζονται στην την παραγωγή φυσικού αερίου, τη μεταφορά και την προμήθεια.

Το 2017, η Gazprom σημείωσε ρεκόρ εξαγωγών φυσικού αερίου στην Αυστρία φθάνοντας τα 9,1 δισ. κυβικά μέτρα, καταγράφοντας αύξηση 50,3% ή 3 δισ. κυβικά μέτρα σε σύγκριση το 2016.